Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Na Moravské náměstí přišly stovky lidí kvůli testování na koronavirus. Ve frontě se strhla šarvátka

Na Moravském náměstí dnes od osmi hodin probíhá plošné testování na koronavirus. Dostavily se stovky lidí a fronty se zdají být nekonečné. Někteří lidé čekají už od půl sedmé a v davu už stihly proběhnout slovní potyčky. Medikům a lékařům pomáhají zájemce o testování uklidňovat i vojenští policisté.

Dneškem začíná plošné testování na koronavirus. Odběrové stany otevírají v Praze od 10. hodin, v Litoměřicích a v Brně už fungují od osmi. I tak se první lidé u stanů objevili už před půl sedmou. Fronty se zdají být totiž nekonečné.

Mezi osmou a desátou je testování přednostně vyhrazeno pro seniory starší šedesáti let. Kvůli obrovskému zájmu však do centra města přišla obrovská spousta lidí a ve frontách začaly vznikat roztržky. Lidé na sebe začali slovně útočit kvůli nedostatečným rozestupům nebo předbíhání, padla i slova o situaci horší než v Hornbachu nebo vzájemné poučování o konci fronty. Pořádek proto na Moravském náměstí přišla medikům a lékařům pomoci zavést vojenská policie. 

Lidé se výsledek rychlotestu dozví do půl hodiny

Zájemcům o testování se odebírá krev, ze které lékař pozná úřítomnost protilátek proti koronaviru. Na výsledek rychlotestu si lidé počkají okolo půl hodiny. Kdyby byl jejich test pozitivní, čeká je ještě klasický test, který se provádí výtěrem z krku. 

Otestovaní lidé pak budou vyplňovat ještě dotazníky. Lékaře bude zajímat například zaměstnání testovaných nebo zda na sobě testovaní v minulosti pozorovali příznaky nemoci. 

Kapacita je pro dnešek už plná

Podle zdravotníků se kapacita testování vyčerpala už krátce po desáté hodině, od zítřka by prý mohl začít fungovat objednávkový systém. Plošné testování lépe nastíní skutečné počty nakažených nemocí covid-19, mnozí z nich totiž nejeví žádné příznaky. Cílem testování je podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška také vypátrat, jak velká část obyvatel se s infekcí setkala a má vybudovanou imunitu. Kolektivní imunitu se chystají testovat i další země. Zatím však díky testování v Česku mohou odborníci získat data, která pro naši republiku nejsou jinde v zahraničí dostupná. 

Prozatím je na jižní Moravě potvrzených 408 případů s koronavirem, jen v Brně se nachází přes 140 nakažených, a testováno bylo 5400 lidí. Čísla ale po dnešku pravděpodobně výrazně vzrostou. V karanténě se zatím nachází okolo 300 lidí a nemoc už u nás překonalo 161​ osob.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky testování, koronavirus, policie, potyčka, Brno, testování COVID-19, Moravské náměstí, lékař, COVID-19, Praha, Hornbach, Litoměřice, Ladislav Dušek, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO/VIDEO: Na Moravské náměstí přišly stovky lidí kvůli testování na koronavirus. Ve frontě se strhla šarvátka  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.