Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rychlotesty z Číny mají podle hygieničky chybovost až 80 procent. I při negativním výsledku můžete mít reálně koronavirus

Rychlotesty, které nyní hygienici používají k testování, nefungují plošně na všechny pacienty. Tyto testy vykazovaly falešně pozitivní i falešně negativní výsledky, mají se totiž používat pouze na rizikové pacienty, u nichž se očekává, že k nákaze došlo a tělo už si vytváří protilátky. Chybovost odhalila krajská hygienička Pavla Svrčinová, krom rychlotestů testovala příchozí i klasicky. Podle náměstka ministra zdravotnictví se s vysokým procentem chybovosti musí počítat.

„My jsme si je ověřili v sobotu ve Fakultní nemocnici Ostrava, bohužel chybovost byla poměrně velká, takže teď čekáme na výsledky dalšího testování v rámci celé republiky a zvažujeme, že je zařadíme až na konci karantény u lidí, kteří jenom byli v karanténě, nebyli nikdy pozitivně testováni, protože nám to pracuje s protilátkami,“ uvedla v pondělí pro iDNES ostravská krajská hygienička Pavla Svrčinová.

Podle Svrčinové testy v mnoha případech ukazovaly špatné výsledky, testovali prý pacienty, kteří odběrové místo vyhledali. Naštěstí však odebírali i vzorky na klasické vyšetření, a právě to prokázalo chybovost testů. 

Rychlotesty jsou určeny pouze rizikovým pacientům

„Rychlotesty fungují až pátý šestý den po začátku nákazy. Jsou určené těm lidem, kteří byli 14 dní doma a z karantény odcházejí do zaměstnání,“ vysvětlila pro iDNES.cz pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

Dana Šalamunové, mluvčí středočeské hygienické stanice, uvedla, že rychlotesty využívá tento kraj už od pátku, a to v souladu s postupy MZČR. 

„Z odběrových míst nemá naše KHS dosud zpětnou vazbu co se jejich účinnosti týká. Rychlotesty mají primárně sloužit pro rychlou orientaci pozitivity zdravotníků a osob s probíhajícím akutním respiračním onemocněním trvajícím déle než 5 dnů. řekla iDNES.cz.

Vláda je s rychlotesty spokojena

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly nejsou testy úplně zbytečné. V České televizi v neděli řekl, že se s vysokým procentem chybovosti musí počítat. Díky těmto testům už ale prý několik pacientů s koronavirem zachytili. 

Jan Hamáček tvrdí, že Ministerstvo vnitra dostalo úkol rychlotesty získat, což udělalo, a s jejich funkčností jsou spokojeni. Zdrůraznil i to, že testy fungovaly v zemích, které epidemii koronaviru zvládly.

„Jsem přesvědčen, že je to otázka metodiky a ministerstvo zdravotnictví ji asi ještě upřesní,“ uvedl.

Pozitivní výsledky jsou pravděpodobně správné

Fungování testů před několika dny popsal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Upozornil, že pokud rychlotest ukáže pozitivní výsledek, pravděpodobně je správný. Je ale možné, že nákazu neodhalí. „K takovým pacientům se bude přistupovat individuálně podle jejich příznaků." řekl.

„Je to rychlá informace ke zjištění, jestli člověk koronavirus má, nebo nemá. Pokud se na rychlotestu objeví, že je člověk pozitivní, je mu okamžitě udělán stěr a je poslán na ambulanci kliniky infekčních chorob,“ doplnil k postupům mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára. Ohledně chybovosti testů odkázal na krajskou hygienickou stanici. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, testy, zdravotníci, veřejnost, pacient, COVID-19, Pavla Svrčinová, Čína, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice, Fakultní nemocnice Ostrava, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, pandemie covidu-19, Jan Hamáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rychlotesty z Číny mají podle hygieničky chybovost až 80 procent. I při negativním výsledku můžete mít reálně koronavirus  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.