Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vláda rozšiřuje finanční pomoc, v plánu jsou náhrady mezd i proplacení ošetřovného rodičům dětí do 13 let

Počet nakažených v Česku stoupl na 765 případů, vláda proto upravuje některá pravidla. Rodiče dětí do 13 let dostanou vyplaceno ošetřovné za celou dobu uzavření škol, s náhradami mohou počítat také zaměstnanci i živnostníci. Zaměstnanci obchodů, restaurací a dalších provozů dostanou 80 procent výdělku. Mění se také pravidla pro pracující v zahraničí. Vláda připravuje i rozdělování ochranných pomůcek, které by měly v pátek dorazit z Číny.

Počty nakažených koronavirem v Česku se zvýšily na 765. Jen ve čtvrtek přibylo 205 potvrzených případů z 11 600 testovaných, vyléčení zatím zůstávají tři pacienti. Dnes by měl být zveřejněn i aktuální počet lidí v karanténě. 

Podle čtvrtečních informací ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je 63 nakažených v nemocnicích, pět ve vážném stavu.

Krizový štáb dnes opět čeká jednání, vyloučeno není ani jednání vlády. Poradit se s prezidentem Milošem Zemanem dnes večer přijede do Lán také premiér Andrej Babiš. 

Stát uhradí náhrady mezd i ošetřovné

Náhrady mezd v karanténě a poskytnutí čtyř pětin mzdy patří do pětice opatření programu na podporu zaměstnanosti Antivir, který připravilo ministerstvo práce. Zbývající tři příspěvky státu na mzdy při omezení práce kabinet neschválil. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) bude vláda ještě analyzovat různé formy pomoci, a to příspěvky na mzdy či odložení placení pojistného.

Včera večer vláda oznámila, že kvůli zmírnění dopadu šíření nákazy na ekonomiku rozšíří možnosti finanční pomoci. Rodiče dětí do 13 let, kteří s potomky zůstali doma, by měli dostat doplaceno ošetřovné za celou dobu uzavření škol. Stát ho uhradí i lidem, kteří se starají o starší či postižené členy rodiny. 

Ošetřovné dostanou také živnostníci s dětmi do 13 let, a to ve výši 424 korun na den. Zaměstnavatelé dostanou náhrady mezd a platů pracovníků v karanténě a 80 procent výdělku dostanou zaměstnanci obchodů, restaurací a dalších provozů, které musely zavřít. 

Změní se pravidla pro pracující v zahraničí 

Zpřísněny byly pravidla pro dojíždění Čechů přes hranice za prací. Takzvaní pendleři budou moci od noci z pátku na sobotu smět do ciziny pouze s vyplněným formulářem od zaměstnavatelů doplněným navíc každodenním razítkem. Doposud stačila pracovní smlouva nebo potvrzení o zaměstnání v cizině. Někteří lidé toho však zneužívali, podle ministra Hamáčka se objevovala falešná potvrzení. 

Důchodci budou mít na nákupy čas mezi sedmou a devátou

Změnil se i čas, který je v obchodech vyhrazen seniorům. Dvě hodiny pro nákupy lidí ve věku nad 65 let v obchodech s potravinami či drogeriích nebudou nadále od 10:00 do 12:00, ale už mezi 07:00 a 09:00. Lékárny už v nové verzi opatření nebudou.

Ochranné pomůcky by měly být už na cestě z Číny

Asociace českých a moravských nemocnic, která sdružuje 118 krajských, městských, soukromých a církevních zdravotnických zařízení, žádá stát o urychlenou dodávku ochranných pomůcek.

Respirátory dvou nejvyšších tříd ochrany může nyní nakupovat pouze stát, na trhu ale chybí i jednorázové ústenky, rukavice a dezinfekce.

 Některým nemocnicím dochází i rukavice či dezinfekce, vyrábějí si i vlastní. Vyplývá to z informací, které dnes ČTK sdělili mluvčí nemocnic.

Pro roušky, respirátory a testy na koronavirus dnes do Číny vyletěl obří letoun Ruslan, který materiál dopraví do Česka. Míří sem i další letouny s ochrannými pomůckami i zdravotním materiálem, podle Hamáčka by první letadlo mělo dorazit v pátek. 

Zdravotnický materiál bude vláda dodávat páteřním nemocnicím, záchranným službám a krajským hygienickým stanicím je dodá ministerstvo zdravotnictví a státním i nestátním subjektům skrze krajské samosprávy vnitro.  

V Česku nyní platí zákaz vycházení bez dostatečného zakrytí nosu a úst rouškou, respirátorem, šátkem či šálou. Seznam textilních společností, u nichž se dají ihned koupit látky na roušky i hotové roušky najdou zájemci na webu ministerstva průmyslu

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, náhrady, mzdy, ošetřovné, roušky, vláda, změny, mzda, Česko, Čína, ANO 2011, Andrej Babiš, Jan Hamáček, Adam Vojtěch, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda rozšiřuje finanční pomoc, v plánu jsou náhrady mezd i proplacení ošetřovného rodičům dětí do 13 let  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.