Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Ušili jste si doma bavlněnou roušku? A víte, jak ji správně používat i jak se o ni starat?

Vláda zakázala kvůli šířícímu se koronaviru od středeční půlnoci vycházet ven bez pokrývky úst a nosu, tedy bez roušky, šátku nebo jiné alternativy. Roušek je však v republice dlouhodobě žalostně málo, a proto mnoho lidí začalo šít roušky doma. Stačí vám na to kus stoprocentní bavlny a pár gumiček. O ručně šitou roušku je však potřeba taky pečovat. Víte, jaké zásady je třeba při jejím používání dodržovat?

Ze starých triček nebo povlečení, Česko rozjelo domací šití roušek ve velkém! Základem je kus stoprocentní bavlny a guma nebo provázek na poutka. Samotná rouška však má minimální efekt, pokud se při jejím použivání nedodržuje několik zásad. 

Základem je samozřejmě předcházet rizikům. Vyhýbejte se kontaktu s cizími lidmi, pokud možno zůstaňte doma. Vždy si pečlivě umývejte ruce horkou vodou a mýdlem. Pokud ven musíte, snažte se co nejméně sahat na okolní věci. Myslete také na to, že neumytýma rukama si nesmíte sahat na obličej.

Bez roušky ani ránu! Jak se o ni správně starat?

Před prvním použitím je potřeba roušku nejprve vyvařit. Nezapomeňte si také před samotným nasazením roušky vždy umýt pečlivě ruce. Během nošení se pak snažte roušky nedotýkat. Pokud se tak stane, umyjte si důkladně ruce. Při sundávání roušky ji vždy snímejte odzadu a drže ji pouze za šňůrky nebo gumičky. Snažte se vyhýbat její bavlněné části. Použitou roušku pak vložte do hrnce a vyvařte. Vyvařenou a usušenou roušku můžeme znovu použít.

Pro lepší přehlednost se podívejte na náš návod:

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veronika Jelínková, Sabina Žilková, Šárka Motyčková, Dalibor MAX Krch

Štítky roušky, DIY, korona, nákaza, ochrana, prevence, karanténa, šití, podomácku, rouška, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ušili jste si doma bavlněnou roušku? A víte, jak ji správně používat i jak se o ni starat?  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.