Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Pět nejlepších filmů o géniích

Koncept géniů má v sobě cosi kouzelného. V lidech s výjimečnými schopnostmi se totiž ukrývá síla dělat věci za hranicemi toho, co je možné pro běžné smrtelníky. Dar geniality je vzácný a speciální talent, který jde však ruku v ruce s určitým vnitřní bojem a lidé považovaní za génie, často ve svých životech s něčím zápolí.

Tímto zápolením můžou být duševní nemoci, sociální přešlapy nebo konflikty se sebou samými či rodinami, protože často bývají využívaní nebo nucení používat a rozvíjet své schopnosti víc, než jim je příjemné. Někdy je však tato cesta zavede na místa, která by jim předtím vůbec nepřišla na mysl. 

V tomto článku si představíme pět nejlepších filmů, které osvětlují, jak se žije těmto mimořádně nadaným lidem. 

Dobrý Will Hunting

Příběh o tom, jak lidé obdaření genialitou můžou se svým darem bojovat. Ve filmu sledujeme příběh mladého uklízeče Willa, který se ocitne v problémech se zákonem a je nucen přijmout svou genialitu. Will se v tomto filmu potýká se svou pohnutou minulostí a identitou génia a zjišťuje, že na vztahy je zkrátka příliš chytrý. Celá situace se vyhrotí ve chvíli, kdy mu jeho vztah s psychologem pomůže smířit se s vlastním životem a někdejším hrubým chováním a inspiruje ho k tomu, aby přijal, kým doopravdy je i svou genialitu. To ho inspiruje k tomu, že je přece jen hoden mít láskyplný vztah. 

Čistá duše

Spousta lidí touží po tom, aby byli neuvěřitelně chytří, a Čistá duše pojednává o velmi reálných duševních problémech, se kterými se někteří nadaní lidé potýkají. Tento životopisný snímek vypráví příběh Johna Nashe, který objeví matematický teorém a dostane se na americké Ministerstvo obrany, kde má za úkol zastavit sovětské spiknutí. Během svého působení tady začíná být čím dál paranoidnější a posedlejší a zjistí se, že trpí schizofrenií a halucinacemi. Nashovi se nakonec podaří své halucinace přelstít a ovládnout a získá Nobelovu cenu za ekonomii.

Rain Man

Tento film se ponořuje do hlubin vztahu mezi autistou Raymondem a jeho bratrem Charliem. Byť se na oko zdá, že Charlie je z obou bratrů ten úspěšnější a chytřejší, film odhalí, že genialita může být občas skrytá. Neviditelně nadaný Raymond má schopnost spočítat z hlavy cokoli s pozoruhodnou přesností. Po smrti otce, po kterém Charlie nic moc nezdědí, se rozhodne využít Raymondova přirozeného talentu a s vidinou zisku ho vezme do Las Vegas, aby počítal karty v blackjacku. To, co se zprvu jeví jako využívání a zápolení mezi dvěma lidmi, kteří každý žijí v jiném světě, nakonec skončí porozuměním a láskou. 

Osudové setkání

Izolovanost je pocit, který můžou často zažívat nadaní lidé kvůli přílišnému strachu z interakce se světem zatěžkaným minulými strastmi a kde ty nové jsou na člověka příliš velkým soustem. Tento film vypráví příběh Forrestera, samotářského, ale geniálního spisovatele, který se stane mentorem mladého studenta z chudinské čtvrti. V průběhu filmu se stáváme svědky intenzivního dopadu mentorství na rozvoj obou postav, kdy Forrester získá odvahu zbavit se svých samotářských strachů a mladý chlapec zase dostane možnost uskutečnit své sny. Jedná se o příběh nepravděpodobného přátelství lidí, které spojí společný talent. 

Nevinné tahy

V tomto filmu zjišťujeme, jak je genialita křehký osobnostní rys, který je možné kultivovat a živit, ale který může zároveň odolávat nucené změně. Josh Waitzkin, chlapec, u kterého se začnou objevovat známky šachové geniality, se učí hrát šachy jako Bobby Fischer. Jedná se o „chladnokrevnou metodu“, která mu ale nějakým způsobem nevyhovuje. Začne se tomu bránit a vyhledá učitele, který ho naučí hrát v duchu fair play a umožní mu jeho talent dál rozvíjet. Příběh končí tak, že se mu nakonec sen stát se šachovým mistrem splní, aniž by ztratil ze zřetele svoje osobní hodnoty a identitu.

Ohodnoť článek

Štítky filmy, géniové, film, genialita, vztah, John Forbes Nash, Čistá duše, Bobby Fischer, Dobrý Will Hunting, Nobelova cena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pět nejlepších filmů o géniích  |  Život a styl  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.