Petržel je světově nejpopulárnější ozdoba jídel. Ale tato bylinka má také pozoruhodné léčící vlastnosti a svou schopností čistit krev se řadí mezi „superfood“.
Po celou historii byla petržel uctívána a používána jak v kuchyni, tak i pro léčivé účely. Řekové z ní vyrobili věnec a dávali ho svým sportovním vítězům. Také byla používána při židovské slavnosti „Beránek“ jako znamení zrození jara. Římané ji používali jako odstraňovač mrtvolného zápachu před pohřbem.
Silicová směs – myristicin, limonen, eugenol a alfa-thujen vytvořila účinnou ochranu před formováním tumorů.
Dále obsahuje velké množství flavonoidů – včetně apiinu, apigeninu, crisoeriolu a luteolinu, které mají velmi silné antioxidační vlastnosti.
Petržel také obsahuje třikrát více vitamínu C než pomeranč. Vitamín C je extrémně důležitý pro zdravou funkci imunitního systému, mladistvou kůži a klouby.
Dodatečně obsahuje karotenoidní antioxodanty lutein a zaxantin, které zlepšují zrak a pomáhají tělu neutralizovat škodlivé UV záření.
Petržel obsahuje extrémní množství chlorofylu, který čistí krev a tvoří nové červené krvinky. Chlorofyl a flavonoidy pomáhají společně zlepšit formování buněčných tripeptidů. Vyšší úroveň těchto buněčných tripeptidů dovoluje tělu lépe se detoxikovat a efektivněji se hojit.
Pomocí těchto vlastností může petržel zlepšit okysličení buněk.
Zvýšené okysličení = zvýšená buněčná energie = zvýšená schopnost detoxikace a léčebných mechanismů.
Petržel je fantastický zdroj kyseliny listové, která má schopnost redukovat úroveň homocysteinu. Homocystein je zprostředkovatel zánětů, které jsou spojené s kardiovaskulárním onemocněním a degenerací mozku. Kyselina listová je také důležitá pro těhotné ženy a hraje velmi důležitou roli při vývoji plodu. Současně s tím je důležitou živinou při prevenci rakoviny.
Petržel je také silně močopudná, čímž snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci ledvin. Tím, jak zvyšuje vylučování sodíku a vody pomocí moči, zvyšuje zpětné vstřebávání draslíku do ledvin. To je zvláště užitečné při špatném oběhu, otocích, celulitidě a jiných kardiovaskulárních problémech.
Šťáva z petržele byla podávána pro stimulaci děložních stahů během porodu, a nebo pro zlepšení pleti a struktury vlasů.
Tím, že redukuje záněty a vytváření hlenů v těle, má slibné výsledky při použití pro redukci astmatu, alergií, bronchitidy a infekce močových cest.
Velké množství chlorofylu také zlepšuje tělesný pach a dech. Chlorofyl zde vystupuje jako antimutagen a způsobí, že se bakterie zodpovědné za tělesný zápach tolik nemnoží. Petržel se dobře kombinuje s česnekem a cibulí a pomáhá zmenšit jejich odér skrze vaše tělo.
Petržel v kombinaci s jablečným octem obzvláště dobře redukuje tělesný pach a zlepšuje zažívání. Přirodní kyseliny, chlorofyl a enzymy v této potravině zvyšují střevní mikroflóru a tím pomáhají neutralizovat jedy, plyny a nafouknutá břicha.
Zdroj: celostnimedicina.cz
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.