Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V pondělí bude k vidění částečné zatmění Měsíce, další přijde až za rok

Už v pondělí bude na obloze, v případě jasného počasí, k vidění zajímavý astronomický jev. Část povrchu Měsíce bude zcela zastíněna Zemí. Měsíc se nad obzor dostane dvacet minut po 20. hodině a úkaz bude možné sledovat například z rozhledny na vrcholu Kleti.

Měsíční disk se 7. srpna ponoří do stínu přibližně 25 procenty svého průměru. Astronomický jev by měl být velmi fotogenický. „Zatmění Měsíce vzniká při průchodu našeho kosmického souseda zemským stínem. Teoreticky by k úkazu mělo dojít pokaždé, když je Měsíc v úplňku a nachází se v tu dobu přesně na opačné straně oblohy než Slunce. Do roka však nastanou maximálně tři měsíční zatmění,“ říká tiskový mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd České republiky Pavel Suchan.

Důvodem je dráha Měsíce vůči rovině zemské dráhy. Je skloněna přibližně o pět stupňů a zemský stín na obloze pokrývá ve vzdálenosti Měsíce kruhovou plochu o průměru jen 1,5 stupně. Z toho důvodu zemský stín Měsíc častěji mine a k zatmění nedojde. Nyní se ale Slunce, Měsíc i Země ocitnou v jedné přímce.

„Do polostínu vstoupí Měsíc už kolem čtvrté hodiny odpoledne, tento efekt je však okem nepozorovatelný, navíc bude tou dobou Měsíc schovaný ještě nízko pod obzorem. Východ Měsíce lze očekávat až společně s maximem úkazu před půl devátou večer. V tu dobu bude do plného stínu ponořena jedna čtvrtina tváře Měsíce, jedná se tedy o částečné zatmění,“ přidává Jakub Šimánek z Hvězdárny a planetária České Budějovice.


Simulační snímek. Zdroj: Astronomický ústav Akademie věd České republiky.

Zatmění Měsíce bude k vidění nízko nad východojihovýchodem. Kotouč začne vycházet prakticky v čase maximální fáze zatmění, přibližně ve 20:20. „Nejzajímavější proto bude samotný východ Měsíce a následující přibližně hodina a půl, během které bude Měsíc stoupat nad obzor, pomalu vystupovat ze stínu Země a obloha tmavnout,“ doplňuje Suchan. Na Kleti bude od 20:20 do 21:20, v závislosti na viditelnosti, možnost pozorovat zatmění pomocí přenosného dalekohledu.

Kde je velmi čistý vzduch, bude možné vyhlížet Měsíc na okraji zemského stínu promítnutého do atmosféry pod narůžovělým rozhraním rozptýleného světla z červánků. Půjde o nejfotogeničtější moment. Částečné zatmění poté skončí ve 21:18, kdy měsíc opustí plný stín Země. Dalších dvacet minut ale bude pokračovat polostínové zatmění „Během úkazu najdeme také nad jihem v souhvězdí Štíra planetu Saturn,“ dodává Pavel Suchan. Další zatmění nastane 27. července 2018. Půjde o úplné zatmění Měsíce od roku 2015, navíc nejdelší v 21. století.

Průběh zatmění nad Českou republikou – 7. srpna 2017:

Maximální fáze zatmění – 20:20.
Východ Měsíce (Praha) – *20:28.
Konec částečného zatmění – 21:18.
Konec polostínové fáze – **22:51.

* Na ostatních místech našeho území se čas východu Měsíce liší v minutách.
** Tato fáze není očima pozorovatelná.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Měsíc, zatmění Měsíce, Země, Kleť, Astronomický ústav Akademie věd České republiky, Slunce, Česko, Jakub Šimánek, Praha, Saturn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pondělí bude k vidění částečné zatmění Měsíce, další přijde až za rok  |  Radilka  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.