Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kvalitní zimní obutí se opravdu vyplatí, radí odborníci na silniční bezpečnost

Zima se již projevila v plné síle. Většinu republiky od začátku týdne alespoň jednou zasypal sníh. Na silnicích musíme také počítat s námrazou. Jezdit i v tomto období na letních pneumatikách? Ani náhodou!

V České republice platí povinnost používat zimní pneumatiky v době od 1. listopadu do 31. března, a to v případě, že se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. V případě, že je na začátku úseku umístěna dopravní značka „Zimní výbava“, platí tato povinnost v uvedeném období vždy, bez ohledu na stav vozovky.

Přezout se rozhodně vyplatí. Za nízkých teplot, zhruba pod sedm stupňů, zimní pneumatiky lépe přilnou k povrchu vozovky. Brzdná dráha vozidla obutého do letních pneumatik může být až o čtvrtinu delší, na letních pneumatikách je také automobil více náchylný ke smyku. Řidiči by jednoznačně měli volit pneumatiky označené tzv. alpským symbolem. Takové pneumatiky jsou zárukou kvalitních vlastností i za zimních teplot.

Není ovšem pneumatika jako pneumatika. Kvalita pneumatiky klesá s hloubkou dezénu. Výška běhounu nové pneumatiky činí cca 8 mm. Pokud je sjet na 6 mm, prodlužuje se délka brzdné dráhy o 20 procent, při sjetí na zákonnou minimální hranici 4 mm činí prodloužení až 50 procent. Obecně se tak doporučuje používat pneumatiky do pěti let od jejich zakoupení. Po delší době mohou za nižších teplot ztrácet potřebnou přilnavost k vozovce. Nekvalitní obutí také významně snižuje efektivitu asistenčních systémů zajišťujících ovladatelnost vozidla.

Zdroj Tým silniční bezpečnosti

Štítky zimní pneu, pneaumatika, výměna, tým silniční bezpečnosti, pneumatika, Česko

Kvalitní zimní obutí se opravdu vyplatí, radí odborníci na silniční bezpečnost  |  Radilka  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.