Většinu profesní kariéry strávila v kanceláři, na poradách a jednáních. Osud ale Alici Karmašovou zavedl k vaření, kterému doslova propadla. Výtvory z počátku umisťovala pouze mezi blízké přátele, postupem času ale prorazila na sociálních sítí. A to nejen díky kuchařského umu, ale také roztomilému psovi.
Brňanka, jíž znají lidé pod přezdívkou Alisha, měla k vaření vztah od dětství. Jako dítě často se ochomýtala kuchyni. Od plotny mladou dívku neodehnali ani rodiče, kteří ji od řemesla v mládí odrazovali. „Byla jsem hodně drobná, takže mi s nadsázkou říkali, že spadnu do hrnce s gulášem. Na prvním místě bylo u nás studium vysoké školy. Učňák nepřipadal v úvahu,“ vzpomíná energická žena na své začátky.
Po získání diplomu z brněnské techniky zabředla do soukromé sféry a dokonce vedla firmu. Ve třiatřiceti letech řídila desítky zaměstnanců, absolvovala pravidelné cestování mezi Českou republikou a Dánskem a také pendlovala mezi domovem i nemocnicí. V hektickém období se totiž dozvěděla, že má vážně nemocnou maminku.
„Jezdila jsem s ní pravidelně do nemocnice a na terapie. Naštěstí se uzdravila. Pro mě ale tohle všechno znamenalo, že musím zvolnit a řekla si dost. Odjela jsem do Dánska, odkud bylo možné pracovat na dálku a také začala vařit, protože mi tam chyběly české potraviny,“ popisuje s odstupem pěti let cestu za takzvaným foodblogerstvím.
Právě v severské zemi se začala ohánět vařečkou více než doposud. Pekla chleba, vařila české klasika nebo připravovala oblíbené pokrmy z avokáda. Stravovací návyky Dánů jsou totiž v mnohém odlišné.
„V Dánsku není běžné, aby někdo chodil na meníčka. Restaurace jsou totiž hodně drahé. Teplé obědy mají většinou jen ve velkých fabrikách, kde fungují závodní jídelny. Obědy, ke kterým si Dánové většinou dávají obložené sandwiche, si tak nosí lidé do práce i školy. Společně u stolu se rodiny potkávají až u večeře, jež je zpravidla také složená z různých studených salátů a chlebu. Myslím, že v tomhle ohledu si ani neuvědomuje, jak se máme dobře,“ všímá si rozdílů v obou zemích brněnská kuchtička.
Po chvíli se podělila s kulinářskými výtvory i na sociálních sítí. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Ozývalo se stále více zvědavých známých, kteří toužili po receptu, a tak zanedlouho vznikl vznikl kulinářský blog Alishaeasycooking. Ten na platformě Facebook či Instagram sledují aktuálně desetitisíce lidí. Uživatele a firmy oslovuje zejména jednoduchými recepty, s nimiž si poradí i začátečníci.
„Chci, aby se nikdo nebál vařit. Sama nejsem profesionálka. Recepty, které sdílím, zaberou lidem necelou půl hodinu. Vařím z jednoduchých a hlavně dostupných surovin, co dům dal. Navíc se snažím do příspěvků vložit něco ze sebe. Zkrátka být taková, jaká jsem,“ tvrdí Brňanka, která si potrpí na bohatých snídaních či poctivých polévkách.
K oblíbenosti kuchařského profilu nadšené milovnice jídla přispívá i pejsek schiba. Plemeno pocházející z Japonska na každý výtvor pečlivě dohlíží a také se v případě potřeby s hotovým produktem ochotně vyfotí.
„Je náš regulérní člen domácnosti. Chodí s námi do restaurace, společnosti a tak se jsem ho zapojila i do vaření. Samozřejmě se setkávám i s negativními reakcemi. Protože ne každý má pro psa v kuchyni pochopení,“ sděluje Karmašová k fence, jež doma slyší na jméno Líša či Cumlík.
Veřejný zájem a přítomnost na sociálních sítí přináší brněnské kuchařce nejen pozitiva. Vrásky na čele přidělávají chovatelce zejména lidé, kteří se vyjadřují na internetu mnohdy ostře.
„Ze začátku jsem si negativní komentáře hodně brala. Nevadí mi, když mi někdo něco slušně vytkne. Kolikrát ale jde o osobní útoky. Říkám si proto, že komentující mají nějaké vlastní problémy. Navíc zkusit si to může každý,“ pobízí Alisha, jež nyní pracuje na nové kuchařce.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.