Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Vzkaz pro paní ministryni Kateřinu Valachovou: TINSTAAFL!

Ministryně Kateřina Valachová (ČSSD), která má na starosti resort školství, mládeže a tělovýchovy, by od roku 2018 ráda zavedla obědy zdarma pro žáky prvních až třetích tříd základních škol. Bezplatné stravování by se navíc mělo vztahovat i na děti v posledním ročníku předškolních zařízení.

Převratná novinka, jež by dle prvotních odhadů ukrojila ze státního rozpočtu několik miliard korun ročně, je v plánu od roku 2018. Paní ministryni nezbývá než vzkázat následující: TINSTAAFL!

Ne, nezbláznil jsem se. Nejsem vulgární, neuctivý ani hrubý. TINSTAAFL je totiž akronym pro anglické rčení „There is no such thing as a free lunch“, ve volném překladu „NIC JAKO OBĚD ZDARMA NEEXISTUJE“. A to je svatá pravda. Chápu myšlenku, že stravovací návyky jsou důležité. Ale nežijeme v Saudské Arábii ani v pohádkové zemi, kde létají pečení holubi rovnou do pusy. Obědy zdarma pro žáky základních škol jsou naprosto zcestným nápadem, a to minimálně ze tří důvodů.

Tím prvním je, že „zdarma od státu“ i v tomto případě znamená „za peníze daňových poplatníků“. Ačkoliv příjemce služby poskytované bezplatně nedokáže často rozpoznat, kdo mu službu hradí, protože k tomu nemá důvod, zodpovědná politička ani politik by se podobného omylu rozhodně neměli dopouštět. Nepodceňujme se – Česká republika je vyspělou ekonomikou ve vyspělé části planety, kupní síla většiny českých rodin dostačuje na to, aby pokryla mnohem zbytečnější náklady než obědy vlastních dětí. A rodiny, které to nedokáží, přeci mohou využít hned několik nástrojů sociálního systému. Pokud v něm dochází ke zneužívání dávek určených pro potřeby dětí, které následně nemají peníze na obědy ve školní jídelně, nechť politici revidují kontrolní nástroje sociálního zabezpečení – měli by si s tím poradit, to je jejich práce. Ale vytasit plošné a populistické opatření pokaždé, když se objeví nějaký problém? To si skutečně nemůžeme dovolit.

Druhým důvodem proti návrhu je samotná podstata vzdělávacího systému – ten by měl v dětech pěstovat správné hodnoty a připravovat je na drsný dospělácký život „tam venku“. Neúprosná demografická křivka totiž až příliš tvrdě ukazuje, že v nastupujících generacích bude nutné budovat nový rozměr ekonomické zodpovědnosti. Děti musí pochopit, že nic není zadarmo. Že za všechno se tvrdě platí, buď přímo, nebo prostřednictvím daní. Že je nutné investovat do vzdělání. Že je nutné učit se cizí jazyky. Že je nutné být lepší než ostatní. A že je nutné umět počítat. Jedině tak se budoucí ekonomicky aktivní jedinci dokáží zabezpečit na stáří, protože se starobními důchody ať raději nepočítají. A teď zásadní otázka: O kolik těžší bude tohle vysvětlit budoucím školákům, když jim první čtyři roky ve vzdělávacím systému (1+3) bude servírován oběd zdarma?

A zatřetí – obědy zdarma pro školáky by otevřeli Pandořinu skříňku socialistického populismu, kterou se již nikdy nemusí podařit zavřít. Nezneužije někdo populistického nutkání prodloužit stravování na účet státu až do čtvrté třídy? Nebo pro celý první stupeň? Nebo pro celou základní školu? Ruku do ohně bych za to nedal. Politická konkurence je neúprosná a drtivá většina voličů přemýšlí jednoduše – když za to neplatím, je to asi zadarmo. Na vysvětlování podrobností bohužel není v předvolebních kampaních čas. A toho by mohl někdo velmi snadno zneužít…

Sečteno a podtrženo – tohle není dobrý nápad. Snad si to paní ministryně ještě nechá projít hlavou…

Napsal Aleš Rod

Štítky Kateřina Valachová, základní škola, ČSSD, Saúdská Arábie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzkaz pro paní ministryni Kateřinu Valachovou: TINSTAAFL!  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.