Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Brno jako Balkán. Perou se Romové, Ukrajinci i politici

Vražda, propukající etnický konflikt a rvačka politiků. Pokud si myslíte, že jde o výčet zpravodajských událostí z některé ze zemí Balkánského poloostrova, jste na omylu. Veškeré dění nabízí v posledních dnech Brno. Největší moravské město se nyní vypořádává nejen s tragédií, ale také hlučným mlčením a bizarním vystupováním městských představitelů.

Do centra pozornosti se dostalo Brno o víkendu, když se u přehrady odehrála rozepře mezi skupinkou návštěvníků ohňostrojové show. Konflikt skončil tragickou smrtí Roma, jehož zřejmě pobodal Ukrajinec. Vražda pobouřila romskou komunitu. Ta organizuje protesty a sklouzává k uplatňování kolektivní viny. Naposledy Romové napadli východoevropsky mluvící hosty restaurace.

Celé atmosféře nepomáhá mlčení policie, kvůli čemuž napětí roste. Policisté ale mají na klid v práci plné právo. Bezpečnostní složka státu tu není od toho, aby vysvětlovala, ale vyšetřovala. Zavelet k mírnění emocí mají nejvyšší představitelé Brna, jejichž mlčení je až zarážející. Jindy aktivní radní se raději k situaci veřejně nevyjadřují, a když, tak jen velmi sporadicky. Koneckonců, není se co divit. Ukrajinci a zvláště Romové je nezajímají, protože jejich voličský potenciál je mizivý. 

Náměstek se pere s lidovcem

Korunu celému dění posledních dnů nasadil náměstek primátorky Robert Kerndl (ODS). Radní pro pro sociální oblast, kam spadají bezdomovci, Romové i Ukrajinci, má jiné starosti než řešit válku menšin. Minulý týden totiž sám svedl rvačku na společenské akci s parťákem z radnice Filipem Chvátalem. V souboji vzhledem k fyzickým proporcím obou souputníků potvrdil roli favorita. Lidovec skončil se zlomeným prstem. 

Pro Kerndla se navíc nejedná o první výstřelek v politice. Před třemi lety například na zastupitelstvu Brna-střed nazval veřejně opozičníka ze strany Zelených Michala Závodského šulínem. Ublížený politik se následně svěřoval svým přátelům na Facebooku.

Petardy vraždí

Zatímco někteří zástupci města mlčí, jiní příležitost vyloženě propásli. O titul nejhloupější výrok roku se výrazně přihlásila bystrcká zastupitelka Monika Křížová (za STAN). Právě zástupkyni městské části, kde se ohňostroje odpalují, v návaznosti na sobotní neštětí napadlo, že by se mohla akce zrušit. Je jistě na místě se ptát, proč magistrát pravidelně dotuje miliony korun soukromý byznys promotérské společnosti. Za vraždu ale rachejtle opravdu nemůžou. 

S podobným typem uvažování politiků by se mohly zrušit tedy i hudební kluby, festivaly či sportovní utkání, kde se sem tam něco semele. Brňané by tak aspoň více chodili do divadla nebo knihovny, kde snad nehrozí konflikty. Pokud tedy zrovna za peníze daňových poplatníků nečte pohádky dětem transvestita nebo Ježíš neznásilňuje muslimku. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Brno, Ukrajina, Romové, Kerndl, ODS, Chvátal, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

tohle přece není o ohňostroji, petardách, ale o lidech!!! politici a novináři rozdělují lidi a pak to tak vypadá....svádět to rachejtle je dost trapné a ubohé

Pondělí, 19. června 2023, 09:28Odpovědět

KOMENTÁŘ: Brno jako Balkán. Perou se Romové, Ukrajinci i politici  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.