Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Vzdá se Andrej Babiš prezidentské kandidatury ve prospěch Aleny Schillerové nebo Karla Havlíčka?

Osobně mám pocit, že vše spěje k tomu, že Andrej Babiš zřejmě odpíská svoji kandidaturu na prezidenta České republiky. Svoji roli v tom zcela jistě hrají vyhrocené mítinky Babišova týmu, nedávné policejní zákroky proti odpůrcům bývalého premiéra a také stále vzrůstající počet lidí, kteří neváhají proti Babišovi veřejně protestovat. Babišovi marketéři si určitě dobře spočítali, že šance na zvolení Babiše prezidentem ve druhém kole jsou prachbídné, ať už se proti němu postaví kterýkoliv z kandidátů.

Andrej Babiš ale po prezidentské funkci až tak moc nebaží, protože mu nepřináší tolik užitku pro jeho impérium, jako mu přinášel post premiéra. Výsledky právě ukončených soudních jednání s Babišem z poslední doby nasvědčují tomu, že v České republice zřejmě neexistuje soud, který by ho dokázal za něco odsoudit. Justici má stále dobře zmáknutou. Narostlo mu opět sebevědomí a je přesvědčen o tom, že nebude potřebovat post prezidenta, aby si tak zajistil beztrestnost.

Cílem Andreje Babiše budou zcela jistě příští parlamentní volby a premiérské křeslo. To mu může spadnout do klína velmi snadno, protože současná vláda má jen tři roky na to, aby udělala zázraky. Ty se ale vzhledem k současné domácí i zahraniční situaci nestanou. Vláda nešťastného Petra Fialy bude už brzy čelit brutální krizi, ze které nikdy nemůže vyjít jako vítěz. Už teď bohužel ztrácí den po dni podporu veřejnosti a to lidé ještě nezačali platit extrémně drahý plyn a elektřinu. Navíc se vláda potýká s problémy kolem STAN, čehož opozice samozřejmě využívá měrou vrchovatou.

Dravec Babiš vidí bohatou kořist na dosah svých pařátů a tuto příležitost si s dalšími populisty nenechá za tři roky uniknout. Lepší křeslo premiéra, ze kterého se dají nasměrovat státní penězovody správným směrem do impéria Agrofert, než poněkud nudná pozice prezidenta, který vládne Hradu, občas jezdí po světě a přijímá delegace. To není nic pro Babiše, který je naprosto tragický řečník a mezi zahraničními politiky neplatí zrovna za morální autoritu. I proto minulý týden Babiš lišácky oznámil, že má dva své kandidáty na prezidenta.

Dobrá zpráva je, že se Andrej Babiš pravděpodobně nestane prezidentem České republiky. Špatná zpráva je, že velké šance na zvolení bude mít jeden z jeho kandidátů, jehož jméno by mohl oznámit 28. října, jak minulý týden uvedl. Tento termín si Babiš určil jako den, kdy oznámí, zda on sám bude kandidovat. Pravděpodobnost hraničí s jistotou je ta, že jeho kandidáty na prezidenta je bývalá ministryně financí Alena Schillerová a bývalý dvojitý ministr Karel Havlíček. Oba se s Babišem pravidelně zúčastňovali mítinků, které si společně odmakali. Oba na nich byli vidět. A pak je tady ještě poslankyně a bývalá hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Schillerovou ani Havlíčka netíží na rozdíl od Babiše členství v KSČ a na tom se bude budovat jejich předvolební strategie. „Nechtěli jste mě Babiše, protože jsem byl v KSČ, předhodím vám kandidáty, čisté jako lilie. A proti nim půjde generál Petr Pavel s jeho komunistickou minulostí,“ může zvolat Andrej Babiš. Už teď připravuje jeho tým skandalizátorů, špínologů a nactiutrhávačů brutální kampaň, která bude mít jediný cíl. Nakydat co nejvíce špíny na generála Pavla. Ten zažije naprosto drtivý a nelítostný tlak ze všech stran. Obviněn bude obrazně i z toho, že v šesti letech utrhl křídla jedné mouše. Že to není pravda, nikomu vadit nebude. Případných soudů se totiž Babiš nebojí.

Větší šanci pro nominaci na prezidentského kandidáta za hnutí ANO má milovnice focení s ptáky (pávy) a velká propagátorka luxusu Alena Schillerová. Babišovi marketéři ví, že žena má větší šanci na zvolení. Nemastný a neslaný Havlíček bez špetky charisma na prezidentskou kandidaturu zřejmě nedosáhne. Naopak Schillerovou, která dokáže velmi empaticky vystupovat na veřejnosti, si lidé velmi dobře pamatují a u značné části občanů České republiky se stále těší velké oblibě. Stejně jako Babiš totiž z titulu své funkce štědře rozdávala části české populace nemalé finanční prostředky. A na to se nezapomíná. Že se podílela na rekordnímzadlužení státu už dnes mnoha občanům ani nevadí. Zapomenut a zameten pod koberec je naopak její průšvih s drahým a nevkusným fotografováním na Instagram i další sociální sítě.

Před voliče tak má šanci předstoupit Schillerová jako bodrá žena, která umí dobře vystupovat a na rozdíl od svého šéfa Babiše má šanci porazit kteréhokoliv z kandidátů. S prezidentkou Schillerovou po boku by pak společně nový premiér Babiš mohl pokračovat po vynucené pauze během jednoho volebního období v přerušené proměně České republiky ve vysněný Babišistán.

Skrytým želízkem v ohni by mohla být pro ANO ještě Babišovi velmi oddaná, výřečná, nesmírně rázná poslankyně a exhejtmanka Jana Mračková Vildumetzová. Ta je sice pro většinu republiky zatím poměrně neznámá, ale určitě má velký potenciál. Není zatížena žádnými skandály, je to pohledná blondýna, umí velmi dobře mluvit a dokáže si získat sympatie zejména starších voličů. Vildumetzová Mračková je také velkou obdivovatelkou současného prezidenta Miloše Zemana. Během jedné jeho návštěvy v Karlovarském kraji pronesla ještě jako hejtmanka památnou větu, že se sklání před jeho moudrostí.

Moc rád bych se mýlil v každé větě, kterou jsem napsal. Přál bych si totiž, aby Andrej Babiš na prezidenta kandidoval a prohrál!

Autor komentáře je šéfredaktorem Plzeňské Drbny

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michael Daněk

Štítky Komentář, Babiš, Volby, Prezidentské, Andrej Babiš, Alena Schillerová, Karel Havlíček, Česko, Petr Pavel, Jana Mračková Vildumetzová, kandidát na prezidenta, KSČ, ANO 2011, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

a vzdá se babiš POLICII?! :-DDD

Středa, 5. října 2022, 18:31Odpovědět

Baron Kocharovski

súdruh babiš na hrad! na HRAD MÍROV! (včera bylo pozdě)! :-DDD tepláky už čekají! (a kluci taky)! :-DDD

Neděle, 18. září 2022, 17:19Odpovědět

Vzdá se Andrej Babiš prezidentské kandidatury ve prospěch Aleny Schillerové nebo Karla Havlíčka?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.