Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Návrh na umístění zakladatelů BioNTechu na eurové bankovky je jen laciným pokusem o zviditelnění

Za pár let budou možná někteří překvapeni, že se jim do ruky dostanou trochu jiné bankovky, než na které byli dosud zvyklí. V nejbližší době se totiž plánuje dát eurobankovkám novou podobu. Jednat se bude o vůbec první velkou změnu jejich vzhledu od zavedení společné měny.

Autorem je europoslanec a místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Mnozí z vás určitě víte, že přední strany eurobankovek tvoří různé motivy oken a portálů. Ty mají sloužit jako symbol evropské otevřenosti a spolupráce. Na zadních stranách bankovek pro změnu nalezneme různá vyobrazení mostů, které mají vyjadřovat úzké vazby mezi evropskými národy i mezi Evropou a dalšími částmi světa.

To se má ale změnit a za pár let se začneme setkávat i s bankovkami s výrazně odlišným vzhledem. Snaha o změnu má své dobré důvody, které nelze jen tak smést ze stolu. Už delší dobu je možné slyšet z mnoha stran hlasy, že současná podoba bankovek je příliš fádní. Evropská centrální banka proto po dvaceti letech od uvedení eura jako oficiálního měny v rámci EU přišla s návrhem na jejich redesign.

Jak prohlásila předsedkyně Evropské centrální banky Christine Lagardeová: „Po dvaceti letech nastal čas přehodnotit vzhled našich bankovek, aby se více líbily Evropanům každého věku i původu.” Člen Výkonné rady ECB Fabio Panetta k tomu ještě dodal, že cílem je vytvořit takové eurobankovky, s nimiž se evropští občané budou schopní ztotožnit a budou je hrdě používat jako své peníze.

Návrh jen rozdělí společnost

Část rozhodování přejde i na občany Evropské unie, kteří budou moci v dotazníkovém šetření uvést, jak by si podobu bankovek představovali. Konečné rozhodnutí o podobě nových eurobankovek by podle Evropské centrální banky mělo padnout v roce 2024. Už nyní se ale vede diskuse o tom, jak by měly nové bankovky vypadat.

Například německý liberální europoslanec Moritz Körner přišel nedávno s na první pohled velmi líbivě znějícím návrhem, aby Evropská centrální banka při blížících se změnách podoby eurových bankovek na jedné z nich vyobrazila Ugura Sahina a Özlem Türeciovou. Možná jste o těchto lidech dosud neslyšeli, ale jedná se o zakladatele společnosti BioNTech, která se ve spolupráci s Pfizerem podílela na vývoji vakcíny Comirnaty - nejvyužívanější vakcíny proti koronaviru.

Nemám rozhodně nic proti umístění osobností na eurobankovky. S návrhem německého europoslance Körnera, aby na nových eurobankovkách byli zakladatelé společnosti BioNTech, ale nemůžu souhlasit. Jako velký problém považuji malý časový odstup od události, s níž jsou obě osobnosti spojené. Jeho prohlášení beru jako lacinou snahu nahnat si politické body na aktuálním tématu boje s covidem.

Jedná se o nápad, který ještě víc rozdělí už tak polarizovanou společnost. Myslím, že bychom dokázali najít spoustu významnějších lidí, kteří se zasadili například o mír ve světě. Osobností, na kterých panuje všeobecný souhlas a jejichž přínos je zcela nezpochybnitelný. Je na čase, abychom příkopy zasypávali, nikoli ještě více prohlubovali. To by mělo být snahou nás všech.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KDU-ČSL

Štítky komentář, Tomáš Zdechovský, euro, finance, BioNTech, Evropská centrální banka, vzhled, europoslanec, Evropská unie, KDU-ČSL, Moritz Körner, Evropa, Christine Lagardeová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návrh na umístění zakladatelů BioNTechu na eurové bankovky je jen laciným pokusem o zviditelnění  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.