Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Zavřete oči, Malá odchází. Spravedlnost přichází řídit trestně stíhaný premiér

Personální bída hnutí ANO opět přinesla ovoce. Tak dlouho Andrej Babiš tlačil na post ministryně spravedlnosti neerudovanou a skandály obtíženou Taťánu Malou, až tu máme nejhorší z možných variant. Resort povede sám trestně stíhaný premiér. Pro představu velikosti problému: Babiš může navrhnout Babišově vládě, v níž má Babiš většinu, odvolání nejvyššího státního zástupce, jehož podřízení stíhají Babiše. Kde to žijeme?

Byly časy, kdy měl Andrej Babiš na spravedlnost několik podobně špatných možností. Nevýraznou profesorku trestního práva Helenu Válkovou, protikorupční střelkyni Hanu Marvanovou nebo mladého sekáče Roberta Pelikána.

Jak to dopadlo, víme. Postupně vystřídal v různých úlohách všechny tři, všichni tři se mezi sebou rozhádali a dnes nemohou přijít šéfovi hnutí na jméno. S drobnou výjimkou Válkové, která se z brutálních praktik, které provázely její odvolání, oklepala, a dnes znovu patří k oporám hnutí (a obhajoby jeho šéfa).

Kolosální střet zájmů

O čtyři roky později je situace daleko horší. Babišovy kauzy mezitím dospěly do fáze stíhání. Už jen fakt, že nového ministra spravedlnosti vybíral, je v normálních poměrech těžko představitelný.

Kolik toho bylo napsáno a nauvažováno o tom, že celá hra kolem Taťány Malé je jen mlha, která má odvést pozornost od podstatnějších věcí; především celý ten mediální kolotoč posledních dní přikryl fakt, že evidovaný agent Státní bezpečnosti přivádí k vládě komunisty. Přímo, či nepřímo, s účastí na rozhodování o podstatných věcech. Filip a spol. si diktují a Babiš pozorně naslouchá.

Malá vzpomínka: Autor těchto řádek před nějakými třemi lety důsledně stíhal Andreje Babiše, co se týče jeho přiznaných střetů zájmu během jednání vlády – tehdy tam šéf Agrofertu seděl jako ministr financí. Šlo o zákony, jejichž projednávání mohlo přinést blaho nebo výnosy koncernu. Babiš si musel neochotně zvyknout na to, že se jejich projednávání buď nezúčastní, nebo aspoň střet nahlásí. „Já jsem ve střetu zájmů, už když ráno otevřu oči,“ shazoval tehdy téma Babiš.

Pokud už tehdy existovalo podezření, že může zneužít svého politického postavení, dnešní situace už je kolosální průšvih.

Jen krátký výčet pravomocí ministra spravedlnosti. Kromě už zmíněného návrhu na odvolání nejvyššího státního zástupce (mimochodem v zemi, kde umíme číst mezi řádky, stačí hrozba) je to možnost navrhnout kárné stíhání soudců, státních zástupců nebo kohokoli dalšího, kdo má co do činění s justicí a jakkoli by se dotkl kauzy Čapího hnízda.

Kdyby čistě teoreticky dospěla kauza v dohledné době k soudu a byl vynesen pravomocný rozsudek, je tu možnost podat stížnost pro porušení zákona. Podává ji kdo? No jistě, ministr spravedlnosti.

Abolice, tedy rozhodnutí prezidenta nepokračovat v trestním stíhání. Spolupodepisuje ji premiér (Babiš) nebo pověřený resortní ministr (Babiš).

Dospěli jsme opravdu daleko.


Tento text byl původně publikován na portále Hlídací pes.

Autoři | Foto anobudelip.cz | Zdroj Hlídací pes

Štítky Taťána Malá, Mendelova univerzita, chov králíků, diplomová práce, opisování, Andrej Babiš, Hlídací pes, ministr spravedlnosti, vláda, státní zástupce, ANO 2011, Helena Válková, Hana Kordová Marvanová, Robert Pelikán, Státní bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Zavřete oči, Malá odchází. Spravedlnost přichází řídit trestně stíhaný premiér  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.