Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

5 nejčastějších mýtů o faktoringu

PR článek

Ačkoli faktoring není nic nového a jeho kořeny sahají do 14. století minulého letopočtu, v posledních letech se i v souvislosti s novými technologiemi rozvíjí raketovým tempem. Jedná se o chytrý nástroj, který firmám umožňuje zajistit si bez zadlužení dostatek prostředků na účtu a stabilizovat cash flow.

Přesto, že už jde v současné době obzvlášť za hranicemi České republiky o prověřené řešení a dlouhodobě zavedenou alternativu k tradičním bankovním produktům, stále se mezi podnikateli objevuje negativní náhled na postoupení pohledávek. Proto jsme shrnuli 5 nejčastějších mýtů, se kterými se okolo faktoringu setkáváme.

1.   Faktoring budí nedůvěru u zákazníků

Existuje poměrně vysoká pravděpodobnost, že se již vaši zákazníci s faktoringem setkali osobně či prostřednictvím jiných dodavatelů. Aktuálně se nacházíme v turbulentní době, kdy financování formou faktoringu vychází výhodněji než klasická půjčka v bance. Podle statistik ČLFA se v prvním pololetí zvýšil objem financování faktoringem o 30,6 %. Na světovém trhu v roce 2021 vzrostl meziroční objem o 13 % a celkem firmy profinancovali 3093 miliard eur.

2.   Faktoring je příliš drahý

Častým argumentem je příliš vysoká cena za faktoring. Jak už jsme zmínili výše, aktuální situace na trhu změnila podmínky a alternativní financování směle konkuruje tradičním bankovním produktům rychlostí, dostupností i cenou. Konkrétně u Rogera je průměrná cena faktoringu 1,93 % z pohledávky. Reálnou cenu si můžete spočítat v naší kalkulačce. Služba stabilizuje cash flow, usnadní provoz podniku a v konečném důsledku se jedná o poměrně zanedbatelnou částku.

 

3.   Faktoring musím využít pro všechny své faktury

Je to přesně naopak. Vy si jako klient vybíráte, které konkrétní faktury chcete profinancovat. Můžete si nechat profinancovat jednu, ale i všechny své pohledávky. Sami se rozhodnete, zda budete faktoring využívat pravidelně, jednorázově nebo třeba jen během období sezóny.

4.   Faktoring je poslední variantou řešení pro společnosti, které se potýkají s problémy

Faktoring samozřejmě může pomoci společnostem v nouzi, ale častěji pomáhá stabilizovat cash flow a rozvíjet provoz úspěšným firmám. Ty často volí faktoring právě kvůli jeho flexibilitě, dostupnosti a rychlosti.

5.   Faktoring mohou využívat pouze velcí odběratelé

Faktoring už dávno není službou určenou pouze pro velké odběratele. Naopak se umí efektivně přizpůsobit malým a středním firmám, na které doléhá síla velkých odběratelů. Ti si mohou diktovat podmínky a tlačit tak dodavatele přistoupit na dlouhé splatnosti faktur.

Malým a středním podnikům či živnostníkům často nestačí limit kontokorentu či provozního úvěru. Faktoring se jim vyplatí zejména během období sezónních výkyvů, v případě prodloužených splatností nebo nové velké zakázky. K využití služby musí mít odběratele s obratem alespoň 200 milionů korun a nečelit exekucím či insolvenci.

Každoročně roste počet českých společností, které využívají faktoring. S výkyvy cash flow vám případně může pomoci i Platební instituce Roger. Fungujeme na principou P2P a spojujeme investory s podnikateli, které trápí dlouhé splatnosti faktur. Optimalizujte peněžní tok podniku a zkraťte si dlouhou splatnost faktur na 3 dny.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

5 nejčastějších mýtů o faktoringu  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.