Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Víte, do kdy je ideální požádat o hypotéku a proč?

PR článek

Hypotéka na pořízení vlastního bydlení je dnes naprosto běžnou záležitostí, jen ve výjimečných případech si na vlastní byt nebo dům zvládneme sami našetřit. Jelikož je hypotéka dlouhodobým závazkem, je určitě na místě vědět, do kdy je ideální o hypotéku zažádat.

Hypotéku budete splácet i desítky let

Hypotékou se rozumí dlouhodobý úvěr zajištěný zástavním právem k nemovitosti, která je zapsaná v Katastru nemovitostí a nachází se na území České republiky. Může jít o financovanou i jinou nemovitost, sjednanou hypotéku budete splácet dlouhé roky, výjimkou není ani 30 let.

A právě to je jeden z hlavních důvodů, proč je lepší o hypotéku žádat včas. Když o ni totiž zažádáte do čtyřiceti let, můžete počítat i s 30letou splatností. Když si ale hypotéku vezmete později, zkracuje se doba splatnosti a navyšují se splátky. Věk prostě hraje při sjednávání hypotéky zásadní roli, u každé banky se ale můžete setkat s jinou maximální věkovou hranicí, do které je třeba úvěr splatit.

Některé banky mají hranici nastavenou na 67, 70 nebo 75 let věku, jiné jsou ještě přísnější a za maximum považují věk 65 let, jak doporučuje Česká národní banka.

Víte, že maximální doba splatnosti je u většiny bank stanovena na 30 let (výjimkou je jedna banka, která nabízí splatnost 35 let), minimem je 5 let?

Čím dřív si o hypotéku zažádáte, tím nižší splátky budete platit

Ano, tak jednoduché to může být. Čím dřív o hypotéku zažádáte, tím delší může být její splatnost a tím i nižší pravidelné splátky. Minimální věkovou hranicí pro žádost o hypotéku je 18 let, tak mladý žadatel ji ale sám nezíská právě lehce.

Důvěryhodným klientem se pro banku člověk stane ve chvíli, kdy má dlouhodobě zajištěný pravidelný příjem a dosáhl věku kolem 25 let. Takový žadatel pak klidně může získat maximální splatnost hypotéky 30 let a tím i relativně nízké splátky, které jsou často srovnatelné třeba s nájemným.

Víte, že mladší žadatelé mají kromě jiného ještě mírnější limity pro získání hypotéky? Banky se musí řídit nově nastavenými limity Českou národní bankou, u žadatelů do 36 let platí mírnější podmínky pro získání úvěru.

Takoví zájemci si musí připravit aspoň 10 % z hodnoty nemovitosti (90 % LTV) z vlastních zdrojů, současně ale musí být splněny podmínky DTI (celkový dluh žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu) a DSTI (poměr výše splátek vůči čistému měsíčnímu příjmu žadatele, což může být maximálně 50 %).

Žadatelé nad 36 let se musí připravit na přísnější podmínky, kromě jiného budou potřebovat minimálně 20 % hodnoty nemovitosti z vlastních úspor.

Kdy je optimální žádat o hypotéku?

Na žadatele o hypotéku ve věku 18 let budou banky koukat s největší pravděpodobností skrz prsty a budou velmi obezřetné. Za seriózní žadatele pak banky považují žadatele ve věku 25-35 let, delší splatnosti máte možnost dosáhnout zhruba do 45 let věku.

U starších žadatelů už se vyhlídky na získání hypotéky pomalu zhoršují, přesto máte zhruba do 55 let šanci na poměrně výhodné podmínky. U osob starších 65 let už jsou možnosti výrazně horší, většinou je třeba mladšího spolužadatele.

Náš tip: Chcete znát své možnosti? Zkuste náš výpočet hypotéky a ověřte si, jak dlouho byste ji spláceli a jak vysoké by byly pravidelné splátky.

Co když je žadatelů víc?

Zvláštní situace nastane ve chvíli, kdy je žadatelů o hypotéku víc. Na tom není nic výjimečného, zvyšuje se tím vaše šance na hypotéku dosáhnout. Jenže jak se v takovém případě posuzuje věk žadatele, když každý má jiný věk?

Každá banka k tomu zase přistupuje jinak. Některá se řídí věkem nejstaršího žadatele, jiná zase toho nejmladšího.

Ohodnoť článek

Štítky hypoteční úvěr, banka, splátka, Česká národní banka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víte, do kdy je ideální požádat o hypotéku a proč?  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.