Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na kolik vás vyjde pronájem bytu v Brně?

PR článek

S rostoucími cenami bytů se mnozí stále častěji ohlížejí po (dostupnějším) pronájmu. Podobný trend je v současnosti patrný také v Brně. Kolik za bydlení v moravské metropoli průměrně zaplatíte a kudy se bude vývoj cen ubírat v dalších měsících?

Konec českého snu? Prodejní ceny bytů nadále stoupají

Zatímco před pěti lety podle průzkumu společnosti Wüstenrot z roku 2016 žilo více než 60 % obyvatel ve vlastním domě nebo bytě, v současnosti se počet vlastníků nemovitostí snižuje. Existují především 2 důvody, proč Češi v mnoha případech zanevřou na vidinu vlastního bydlení a uchylují se raději do pronájmu.

1. Vzrůstající ceny bytů. Jen za 3. čtvrtletí roku 2021 se ceny bytů z developerských projektů zvýšily průměrně o 10 %. Jednou z příčin je také poptávka po bydlení, která výrazně převyšuje nabídku, a to nejen ve velkých městech.

Výstavba nových bytových jednotek navíc stagnuje. Vzrůstající ceny stavebního materiálu zvyšují finanční náročnost projektů, a developeři proto vyčkávají, až se tržní ceny surovin opět ustálí. Tím nabývají na hodnotě hotové byty, kterých je však omezený počet.

2. Přísnější podmínky pro zisk hypotéky. Ačkoli hodnota sjednaných hypoték přesáhla v září 2021 rekordní hranici 300 miliard korun, ve srovnání s předešlým měsícem objem i počet hypoték klesl. Na vině jsou zřejmě rostoucí úrokové sazby, které se podle některých odhadů mohou na konci roku pohybovat okolo 3, 5 %. Přihlédneme-li ke stále tvrdším podmínkám, které musejí zájemci o hypoteční úvěr splnit, lze očekávat, že mnozí z nich na hypotéku vůbec nedosáhnou.

Kolik stojí pronájmy v Brně?

Nárůst cen se přirozeně nevyhýbá ani pronájmům. V Brně za byt o velikosti 1 + kk nyní zaplatíte přibližně 10 000 Kč měsíčně, ale za byt 2 + kk už 14 000 Kč. Prostornější 2 + 1 vás vyjde průměrně na 13 500 Kč a 3 + 1 až na 16 000 Kč.

Pokud tedy hledáte levný a dostupný pronájem, Brno nemusí být ideální volbou. Dokonce i v neblaze proslulém brněnském Bronxu, kde bylo možné sehnat bydlení za výhodnější částku, ceny nemovitostí strmě rostou.

S ohledem na skutečnost, že se do města vracejí vysokoškolští studenti a pracovníci firem, které po ústupu koronavirové pandemie obnovují provoz kanceláří, je možné předpokládat, že ceny nájmů budou i nadále stoupat. Pokud si chcete najít bydlení v srdci moravské metropole i vy, začněte s hledáním co nejdříve.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, bydlení, hypoteční úvěr, Wüstenrot - stavební spořitelna, Bronx

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na kolik vás vyjde pronájem bytu v Brně?  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.