Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Brněnské Vánoce letos nabídnou nové bary, zimní kino a trvání až do ledna příštího roku

PR článek

Nejkrásnější svátky v roce jsou tu a jste jistě zvědaví, na co se v Brně můžete těšit letos. Nejvýraznější novinka navazuje na loňskou prodlouženou délku trhů na Dominikánském a náměstí Svobody. Tentokrát si budete moci debužírovat nejen na Boží hod, ale až do 5. ledna.   

Téměř stoletá tradice

Svoboďák má vánoční nádech už od soboty, kdy sem koňský povoz doručil bílovickou jedli - Strom republiky 2019. Krásná brněnská tradice inspirovaná předvánočním zázrakem začala přesně před 95 lety. Strom republiky zastřešuje charitativní sbírku do kasičky, z níž byla v roce 1929 financována výstavba Dětského domova Dagmar. Ten tak letos slaví 90. výročí. Sbírku i převoz stromu z Bílovic nad Svitavou organizuje Český červený kříž, který letos také slaví - 100 let od svého založení. 

Rozsvícení stromku a videomapping

V pátek 29. listopadu v 17.00 strom s velkou slávou a atraktivním doprovodným programem rozsvítíme a Brněnské Vánoce tak definitivně odstartujeme. Těšte se na koncerty sboru Kantiléna, zpěváka a herce Ondřeje Rumla a miláčka brněnské klubové scény Toma Holiče. Atmosféru vygraduje akrobacie souboru Art Prometheus a hlavní videomappingová show. Vánoční atmosféru letos podpoří také zelená výzdoba a spousta světel na náměstích a v ulicích. 

Kromě stromu bude dominantou zbrusu nový Zimní bar, který pod třemi střechami ukrývá tři bary. Setkávat se budeme především v nových konzumačních zónách u kašny s osvětlením ve formě vánoční hvězdice. Oblíbené horké nápoje si návštěvníci opět vychutnají z vratných hrnků a kelímků. Systém vratných obalů na všech náměstích v centru města slaví pět let. 

Svoboďák nabídne Pokáče a řadu dalších koncertů. Program bude i na Silvestra

K dobré náladě na náměstí Svobody přispěje každodenní hudební program, Brno totiž není zapsané v Síti kreativních měst UNESCO v oblasti hudby pro nic za nic. Právě na náměstí Svobody se pódium ani chvíli nezastaví. Čeká vás mnoho koncertů zvučných jmen, jako je například Pokáč, Čankišou, Věra Špinarová Tribute, Poutníci a další. Proběhnou zde Adventní koncerty České televize, dětská školní vystoupení, Čtení dětem, nebude chybět ani Mikuláš a koledy. Program na pódiu bude poprvé také na Silvestra, konkrétně od 18 do 21 hodin a zakončí ho světelná show. 

Na stáncích nakoupíte až do 23. prosince stylové dárky a během festivalu December Design Days (16. – 23. prosince) i designové od lokálních značek. O Vánocích myslíme nejen na své nejbližší, ale i na potřebné. Proto zde budete moci tradičně přispět na sbírku Českého červeného kříže a dalších vybraných charitativních organizací.


Stánky s občerstvením budou na náměstí Svobody otevřeny i po 23. prosinci:

29. 11. – 23. 12. 10:00 – 21:45 hod

24. 12. 10:00 – 13:30 hod

25. 12. – 30. 12. 13:00 – 18:00 hod

31. 12. 13:00 – dle zájmu

1. 1. zavřeno

2. 1. – 5. 1. 13:00 – 18:00 hod

Řemeslné stánky ve východní části náměstí budou v provozu do 23. prosince každý den od 10:00 do 21:45 hodin.


Dárky z Brna

Design oblíbených uměleckých hrníčků z produkce TIC BRNO si vzal letos na starost abstraktní malíř Pavel Hayek, jenž tak navazuje na autorské kolekce Petra Kvíčaly, Venduly Chalánkové a TIMA. Hrnky zdobí struktury s puntíky ve třech barevných provedeních. Tyto motivy se promítají v celé kampani letošních Brněnských Vánoc.

Žhavá novinka pro rok 2019 a 30. výročí sametové revoluce je dětský knižní průvodce Jak to ruplo, ale potěšíte jistě i dalšími publikacemi pro malé i velké. Příkladem je fotografická publikace Interior Design Guide, kde naleznete 50 nejkrásnějších interiérů Brna a jižní Moravy z hlediska současného designu. Dárky si můžete koupit přímo na náměstí Svobody v mobilním „infocentru“, v infocentrech TIC BRNO a vše najdete i na e-shopu www.darkyzbrna.cz.  

Dominikánské náměstí

Alternativa k rušnému Svoboďáku je komornější a intimnější Dominikánské náměstí. Zaměřuje se na gastronomii, tradice a děti. Posilníte se specialitami oblíbených brněnských či regionálních podniků a vaše ratolesti se tu zabaví. Zoo koutek nebo Halouzkův betlém jsou prověřené hity. Pohladit si ovečku nebo kamerunskou kozu si přeje každý.

Autor druhého největšího betlému na světě Jiří Halouzka pak v předvečer Štědrého dne spolu se syny předvede své umění a můžete se s ním o něm taky pobavit. Opět tu najdete Ježíškovu poštu a na Vánočních dílnách si budete moci s dětmi vyrobit něco krásného na stromeček nebo snad i pod něj. Letos zábavu pro děti rozšíří i Zimní kino, v jehož rámci se budou promítat osvědčené i nové pohádky a animované filmy. Adventní delikatesy si zde vychutnáte také až do 5. ledna.

A na čem si pochutnáte? Ke stálicím patří fish and chips, dále například slovenské smažené pirožky, langoše, palačinky, bramboráky či oštiepok. A zapít to můžete vínem, svařákem, Turbomoštem, ve vánoční pivnici, v Ježíškově baru a v dalších stáncích.


Advent na Dominikánském

29. 11. – 23. 12. 10:00 – 21:45 hod

24. 12. 10:00 – 13:30 hod

25. 12. – 30. 12. 13:00 – 18:00 hod

31. 12. 13:00 – dle zájmu

1. 1. zavřeno

2. 1. – 5. 1. 13:00 – 18:00 hod


Adventní trhy budou letos samozřejmě probíhat také na Zelném trhu a na Moravském náměstí, kde bude opět oblíbený bruslák a vyhlídkové kolo

Vánoční nadílka TIC BRNO 

Nasajte atmosféru nejen z vratného hrnečku, ale i pohledem na všechno to sváteční hemžení z výšky staroradniční věže. Umožní vám to upravená otvírací doba. Kromě drinků vás zahřeje i návštěva trojice brněnských podzemních pamětihodností – udržuje se tam totiž stálá teplota, která je v zimě víc než příjemná.

Až oběháte všechny obchody a stánky, můžete se naladit na tu správnou náladu konečně už pohodovou procházkou s průvodcem po klášterech nebo betlémech. Až vám dojdou síly na chození, usaďte se do vyhřáté sedačky turistického minibusu a kochejte se pohledem na brněnský funkcionalismus a slavné vily.

Pro předvánoční katarzi je vám zpřístupněna i Káznice na Cejlu, kde můžete vzpomenout na všechny ty, kteří neměli takové štěstí a museli zde trpět. Brněnské Vánoce skýtají mnohé polohy a zážitky, víc najdete na www.brnenskevanoce.cz.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto TIC Brno, Michal Růžička

Štítky brněnské vánoce, TIC Brno, Vánoce, trhy, Náměstí Svobody, dominikánské náměstí, Brno, koncert, kino, tradice, Český červený kříž, strom, silvestr, Dětský domov Dagmar, Ježíšek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské Vánoce letos nabídnou nové bary, zimní kino a trvání až do ledna příštího roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.