Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ve Znojmě používají moderní metodu, která odhalí rakovinu prostaty

Moderní metodu, která je schopná zachytit zhoubné nádory prostaty, začali využívat ve znojemské nemocnici. Pomocí fúzní punkční biopsie odebírají lékaři cíleně přesné vzorky z podezřelých ložisek. Zákrok umožňuje zdravotníkům nově pořízený ultrazvuk.

Karcinom prostaty je nejčastějším onkologickým onemocněním mužů v České republice a výskyt nemoci dlouhodobě roste. Ročně onemocní zhruba osm tisíc nových pacientů. „Z tohoto důvodu jsme přistoupili k zakoupení přístrojového vybavení, díky kterému naši urologové nyní mohou pacientům nabídnout velmi přesné vyšetření,“ vysvětlil ředitel Nemocnice Znojmo Martin Pavlík.

Pacienti se nejprve podrobí magnetické rezonanci prostaty. Na pořízených snímcích označí radiolog podezřelá ložiska. Zjišťená data pak zpracuje speciální přístroj, který informace propojí s ultrazvukem. „Nový ultrazvuk nám umožnuje digitální spojení dat z magnetické rezonance s ultrazvukem v reálném čase a umožňuje nám tak cíleně odebírat přesné vzorky z podezřelých ložisek,“ popsal primář Urologického oddělení Nemocnice Znojmo Martin Labovský.

Krevní test u lékaře

Vzorky odebrané pomocí nejmodernější metody pro zachycení zhoubných nádorů prostaty následně putují k histologickému vyšetření. Díky přesnému odběru tkáně tak odpadá případné opakování vyšetření a zpřesňuje se diagnostika karcinomu prostaty. 

Na přítomnost zhoubného onemocnění prostaty poukazuje podezřelý nález pohmatem přes konečník. Diagnostice pomáhá také vyšeření krve měřením hladiny prostatického specifického antigenu. Rychlé vyšetření může provést praktický lékař nebo urolog. V případě podezření na rakovinu přichází na řadu právě biopsie prostaty.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Znojmo

Štítky onkologie, zdravotnictví, rakovina prostaty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Znojmě používají moderní metodu, která odhalí rakovinu prostaty  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.