Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jižní Morava hlásí překonání epidemie respiračních nemocí

V Jihomoravském kraji se po šestnácti týdnech epidemického období dostal počet lidí s akutními respiračními nemocemi a chřipkou pod hranici epidemie. Přesto dosahuje stále vyšší úrovně, než jaká byla v uplynulých pěti sezonách, uvedla dnes v tiskové zprávě ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Mezi 1,2 milionu obyvatel je asi 20 300 nemocných.

V aktuálním 12. týdnu poklesla nemocnost o šest procent a je na úrovni 1 691 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Na nemocnosti se stále podílí chřipka, nyní je příčinou zhruba deseti procent všech případů respiračních infekcí. „Dle hlášení z laboratoří dominuje v populaci chřipka typu B, přetrvávají respirační infekce způsobené běžnými nechřipkovými viry," uvedla ředitelka.

Stále vysoký je podle ní počet bakteriálních komplikací, nejčastěji jde o pneumokokové infekce dolních cest dýchacích. Po celou sezonu hygienici také zaznamenávají vysoký výskyt streptokokových infekcí, jako jsou angíny a spály.

Hygienici obecně doporučují dodržovat základní zásady prevence a léčby. Doporučují umývat si ruce, pít dostatek teplých nápojů, dostatečně spát a v uzavřených prostorách pravidelně větrat. Pokud lidé onemocní, neměli by se snažit nemoc přecházet a měli by omezit kontakt s dalšími lidmi.

Počátek epidemie, která je nejsilnější za posledních pět let, sahá do loňského prosince. Před vánočními svátky nemocnost překonala hranici 40 tisíc lidí. Hygienici však berou údaje pouze od praktických lékařů a pediatrů, nemocných tedy může být více s ohledem na to, že někteří nemuseli vyhledat odbornou pomoc.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Morava hlásí překonání epidemie respiračních nemocí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.