Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do Brna přijeli lékaři z Ukrajiny. Zajímá je, jak se léčí popáleniny

Poradit se, jak pečovat o válečné pacienty, přijeli do moravské metropole ukrajinští lékaři. Skupina odborníků strávila den v brněnském popáleninovém centru, kde je čeští doktoři seznámili s léčbou ran a rehabilitací nemocných. Zdravotníci spolu například probírali, jak ošetřit zranění zaviněné výbuchem bomby.

Čtveřice doktorů z Lvova se na Kliniku popálenin a plastické chirurgie Fakultní nemocnice Brno (FN Brno) přijela obeznámit hlavně s terapií popálenin. „Z pochopitelných důvodů byla diskuze orientována zejména na válečná poranění, která jsou způsobena různými mechanismy jako explozí bomby, poranění měkkých tkání tlakovou vlnou, popálení či poškození kožního krytu různými chemickými látkami a jiné,“ vysvětlila mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Dvojici lékařů, rehabilitační pracovnici a klinického farmakologa zajímala i léčba inhalačního traumatu u dospělých, ale také u dětí. Během návštěvi předvedli Brňané kolegům moderní koncept přednemocniční, nemocniční a ambulantní péče, kterou popáleným pacientům poskytuje FN Brno. „Lékaři diskutovali zejména o personálním, prostorovém a materiálovém zabezpečení centra vysoce specializované péče,“ dodala Plachá. 

V součastné době hledají lékaři z Ukrajiny v rámci evropských center další možnosti spolupráce, konzultace a diskuze nad aktuálními problémy, se kterými se péčovatelé o raněné v zemi zasažené válkou potýkají.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Brno

Štítky FN Brno, Ukrajina, lékaři, popáleniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Irena Jelínková

Návštěvi ….

Neděle, 26. března 2023, 19:46Odpovědět

Do Brna přijeli lékaři z Ukrajiny. Zajímá je, jak se léčí popáleniny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.