Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Pacienty z Brna trápí spánek. Navštěvují proto speciální laboratoř

Brněnská Fakultní nemocnice zaznamenala vyšší zájem pacientů o vyšetření ve spánkové laboratoři. Na plicní klinice hospitalizuje týdně asi třicet pacientů. O prohlídku stojí hlavně lidé ve středním a starším věku, někteří trpí nadváhou a mají klasické nemoci jako vysoký tlak a cukrovku.

Pacienti si na vyšetření spánku na plicní klinice počkají asi tři měsíce. „Nemocnice má další dvě pracoviště zabývající se poruchami spánku. Další jsou na neurologické klinice a klinice interní medicíny, geriatrie a praktického lékařství,“ vysvětlila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

Podle přednosty kliniky plicních nemocí Milana Sovy zaznamenala spánková medicína za poslední dekády zásadní vývoj. „Asi největším pokrokem byl objev přístrojů k léčbě poruch dýchání ve spánku. Hlavně u pacientů se syndromem obstrukční spánkové apnoe se setkáváme s významnými příznaky, jako je nadměrná spavost, únava a podobně,“ uvedl. Apnoe je porucha, při níž nastává zástava dechu při spánku. Podle Sovy má také významně negativní vliv na vnitřní orgány. „Díky terapii dokážeme většinu těchto procesů zvrátit a pacientům významně zkvalitnit život,“ dodal.

Na naší klinice léčíme nejen pacienty s prostým syndromem obstrukční spánkové apnoe, ale zabýváme se i například hypoventilací při obezitě a respiračním selháním v rámci chronické obstrukční plicní nemoci. V důsledku té se u některých pacientů hromadí v krvi oxid uhličitý, který dokážeme odventilovat pomocí různých přístrojů. Díky tomu významně zlepšujeme kvalitu života pacientů a zvyšujeme šanci přežití v případě těžkých stavů,“ řekl primář plicní kliniky Vladimír Herout.

Podle Sovy se pneumologie i spánková medicína stále rozvíjí a nemocnice na to reaguje. Novinkou je například kontinuální měření oxidu uhličitého v krvi pacientů, díky kterému dokáží lékaři přesněji stanovit diagnózu a lépe nastavit léčbu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Brno

Štítky FN Brno, spánek, vyšetření, pacient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacienty z Brna trápí spánek. Navštěvují proto speciální laboratoř  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.