Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Komplikace při císařském řezu zvládají lépe připravené ženy, říká primář z Brna

Více než šest tisíc porodů za rok, z toho čtvrtina císařským řezem. Ať už jde o plánovaný či akutní zákrok, porodníci mají v posledních dekádách jasno. Nejdůležitější je zajistit včasný kontakt novorozeněte s matkou. Na trendy reagují také porodníci z Fakultní nemocnice v Brně (FN Brno).

Císařský řez praktikují zdravotníci již od starověku. Operáteři se při zákroku dostávají k děloze přes břišní stěnu, což umožňuje bezpečnější vyjmutí dítěte. Moderní medicína pracuje s důležitostí brzkého kontaktu matky s dítětem. Takzvaný bonding po prodělané operaci usnadňuje i epidural.

Rodičky mají svobodnou možnost zvolit si tento druh anestezie, která se podává do mozkomíšního moku, a dělá porod snesitelnějším. „Tento postup zároveň eliminuje přestup anestetik do oběhu dítěte. Následně je možné časné přiložení k prsu. Dalším trendem je přítomnost partnera přímo na operačním sále, případně při prvním ošetření novorozence,“ vysvětlil primář Gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno Lukáš Hruban.

Doprovod je podle Hrubana vítaný u všech typů porodů. Nejčastěji přichází s rodičkou právě partner nebo dula, která ženě pomáhá odbourat strach, stres a pocity nejistoty. Cílem zdravotníků je zajistit ženě ideální zázemí k přirozenému vaginálnímu porodu. Ne vždy se však zadaří, a císařský řez se stává nevyhnutelným. Loni provedli lékaři z FN Brno, jež chystá výstavbu největší české porodnice, celkem 1 523 císařských řezů.

Trauma z porodu

Důvodem pro akutní zákrok může být nepostupující porod či tíseň plodu. Ve chvíli, kdy nastanou neočekávané komplikace, jež vyžadují okamžitá řešení, ale hrozí ženám trauma z porodu. „Nelze dopředu odhadnout, jak bude konkrétní rodička vnímat porodní bolesti a jak se s bolestí dokáže vyrovnat. Stejně tak nelze zaručit bezproblémový průběh císařského řezu a odhadnout důsledky provedeného operačního výkonu pro ženu i na další vývoj dítěte," řekl Hruban.

Podle Hrubana se dá traumatu předcházet předporodními přípravami. Pomohou speciální kurzy, nácviky správného dýchání i konzultace s porodními asistentkami. „Dle současných zkušeností kombinace systematické přípravy rodičky a empatického přístupu zdravotníků možnost traumatizace porodem výrazně snižuje," uvedl primář.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky fakultní nemocnice brno, porodnictví, císařský porod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komplikace při císařském řezu zvládají lépe připravené ženy, říká primář z Brna  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.