Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Očkovací centrum v Brně končí. Tři roky po prvním případu covidu v Česku

V brněnské Bohémě se začátkem března zavřely dveře očkovacího centra. Služba, která byla v provozu od pandemie, končí přesně tři roky po potvrzení prvního případu covidu-19 v Česku. Za dobu fungování prošlo vakcinačním místem přes 82 tisíc lidí.

Registrace s dotazníkem, fronty na injekci a očkování v plentou oddělených kabinkách. Vše za bezpodmínečného použití respirátorů. Do centra v Bohémě mířili lidé už od července 2021, kdy se začalo masivně očkovat proti koronaviru. Zdravotníci obsloužili desetitisíce Brňanů přímo v budově Janáčkova divadla, za dalšími vyrazili do terénu při mobilních výjezdech.

Největší zájem zaznamenalo očkovací místo v lednu 2022, kdy si pro vakcínu přišlo přes osmnáct tisíc osob. Naopak letos v lednu toužilo po vakcíně jen 311 lidí. Služba se proto přesunula do  menších prostor ambulance infekčního lékařství Kliniky Podané ruce. „Očkovat budeme i nadále, ale provoz velkokapacitního centra za současné situace už nedává smysl,“ vysvětlil vedoucí lékař očkovacího centra Viktor Mravčík.

Pomoc nacházeli v budově Janáčkova divadla také váleční uprchlíci. Zatímco dopoledne se v Bohémě očkovalo, ve večerních hodinách se prostory měnily v poradenské zdravotní středisko pro Ukrajince. Potřebným byl k dispozici pediatr, gynekolog i sociální pracovník. Poradna pro uprchlíky změní adresu stejně jako zbytek centra.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Pařízková

Štítky podané ruce, covid, očkování, ukrajina, bohéma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkovací centrum v Brně končí. Tři roky po prvním případu covidu v Česku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.