Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně se blíží nové porodnici. Chceme stavět letos, věří si nemocnice

Miminka z jihomoravské metropole přijdou na svět v nové porodnici za dvě miliardy korun. Projekt Fakultní nemocnice, o kterém mluví Brno už dvacet let, se dá do pohybu na konci letošního roku. Zároveň s porodnicí se do areálu Bohunic přesune i transplantační centrum.

Dosavadní klinika brněnské Fakultní nemocnice je největším zařízením svého druhu v Česku. Porodnice, ve které se ročně narodí šest tisíc dětí, je rozdělena na dvě pracoviště v Bohunicích a na Obilném trhu. Oddělený provoz je ale neefektivní. Místa jsou od sebe vzdálena sedm kilometrů a budova na Obilném trhu dosluhuje. Proto nemocnice plánuje vybudovat nové zařízení.

O nové porodnici se v Brně mluví několik let. Projekt dřív počítal s rozpočtem 1,9 miliardy korun, cenu ale navýšila krize spojená s válkou na Ukrajině. Případné další zdražení by ředitel nemocnice Ivo Rovný řešil se státem. „S ohledem na dřívější nárůst cen stavebních materiálů jsme předpokládali, že by se náklady mohly až o třetinu zvýšit. U stravovacího provozu, a nakonec se to nestalo. Navýšení u porodnice by nakonec nemělo být tak vysoké, konečná částka ale bude až podle projektu," objasnil.

Stavba nové porodnice by měla nemocnici ušetřit jak peníze, tak i čas, který personál převozem pacientům stráví. Navíc se vyřeší problémy s parkováním. Zda projekt v Bohunicích půjde podle plánu, závisí na tom, kdy začne stavba nového Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie. Středisko se do bohunického areálu přestěhuje z centra města a porodnice na něj naváže.

Zatímco centrum, které je stejně jako nemocnice zřizované státem, má být hotové v roce 2025 a dostat dotaci z Evropské unie, u porodnice se počítá s dokončením v roce 2026 a náklady si rozdělí ze sedmdesát procent stát a z třiceti procent nemocnice,“ vysvětlil Rovný.

Opraví i kuchyni 

Ještě před stavbou by měl být hotový i nový stravovací provoz, protože část starého musí nové porodnici ustoupit. Nemocniční kuchyně potřebuje rekonstrukci i kvůli jejímu havarijnímu stavu a zastarelému vybavení, které je navíc nefunkční. Nemocnice si od renovace slibuje záruku zdravých, kvalitních a různorodých jídel pro pacienty a zaměstnance.

Denně se zde připraví 4500 jídel, kolem 3000 je pro zaměstnance nemocnice, kteří mohou vybírat ze 6 druhů jídel a 1500 pro pacienty. V budoucnu se počítá s navýšením jídel o 1000 denně,“ řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Brno

Štítky porodnice, Fakultní nemocnice Brno, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

tolik vizualizací všeho druhu tu bylo a N I C se neděje, napřed se to svádělo na koronavirus , teď na válku na Ukrajině...je to směšné .

Pondělí, 27. února 2023, 10:40Odpovědět

V Brně se blíží nové porodnici. Chceme stavět letos, věří si nemocnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.