Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Záchranáři si v Brně pořídili vlastní autoservis pro sanitky

Nový autoservis, který zajistí dobrý technický stav sanitek, si pořídila jihomoravská zdravotnická záchranná služba (ZZS JMK). Servis se postará o diagnostiku vozů, odstraňování závad i jejich průběžnou údržbu. Moderní budova vyrostla v brněnských Černovicích.

Zřízení autoservisu, který vyšel na osmačtyřicet milionů korun, přinese záchranné službě finanční úlevu. Servisní dílna vybavená diagnostickým zařízením a autozvedáky zároveň umožní rychlý návrat opravovaných sanitek zpět do běžného provozu.

Na stavbě se v Černovicích pracovalo od podzimu 2021. „V České republice není časté, aby záchranná služba měla svůj vlastní autoservis. Ten je pro fungování záchranky významný. Sanitky najezdí ročně 3,5 milionu kilometrů, roční nájezd jednoho auta je sedmdesát tisíc kilometrů. Zajištění okamžitého a rychlého servisu je proto důležité,“ řekl náměstek jihomoravského hejtmana Jiří Nantl (ODS).

Osm nových sanitek

Zároveň s dokončenou stavbou si záchranka od Jihomoravského kraje převzala osm nových sanitních aut. Do vozového parku tak přibylo pět zástupců značky Mercedes Benz Sprinter, dvě sanitky rendez-vous Škoda Kodiaq a vozidlo pro Biohozard team nebo převoz nadměrných pacientů. 

„V uplynulých letech jsme v důsledku krize, která postihla průmysl v souvislosti s covidovou epidemií, neobdrželi ty dodávky vozů, které jsme obdržet měli. Proto jsme začali dosahovat vysokých nájezdů našich sanitek, to znamenalo častější poruchy a samozřejmě zvýšení nákladů. Dostávalo nás to do situací, kdy jsme sahali stále více do železné rezervy záložních vozidel,“ řekla ředitelka ZZS JMK Hana Albrechtová.

O sanitní vozy se dosud starala Integrovaná střední škola automobilní Brno. Nový autoservis se skládá z nepodsklepené dvoulodní haly. „Tepelnou izolaci zajišťují fasádní desky z minerální vlny. Zdrojem tepla je horkovodní výměníková stanice situovaná v přilehlém objektu výjezdové základny," řekla mluvčí ZZS JMK Michaela Bothová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS JMK

Štítky záchranná služba, autoservis, sanitka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři si v Brně pořídili vlastní autoservis pro sanitky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.