Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnští lékaři pomáhají lidem se zánětem střev transplantací stolice

Lidem, kteří trpí zánětem střev, pomáhají odborníci v Brně takzvanou fekální bakterioterapií. Léčba, jež je v poslední době na vzestupu, zahrnuje transplantaci střevní mikroflóry. K metodě využívají lékaři zejména stolici darovanou příbuznými pacienta.

Léčebné metodě se lékaři z Fakultní nemocnice v Brně (FN Brno) věnují již od roku 2010. Zatímco u jiných chorob, jako je syndrom dráždivého tračníků, metabolický syndrom či Alzheimerova nemoc, jde stále o experimentální léčbu, v případě zánětu střeva se postup odvíjí od jednoznačného výsledku klinických studií.

Lidé, kteří trpí obtížemi kvůli bakterii Clostridium difficile, si stěžují na průjmy, zácpu i dlouhé bolesti břicha. Fekální bakterioterapie jim pomáhá s obnovením diverzity střevní mikroflóry a zabraňuje návratu nepříjemného onemocnění zvaného rekurentní enterokolitida.

Při moderním zákroku, který se v brněnské nemocnici opakuje asi čtyřicetkrát ročně, se do střev aplikuje suspenze vyrobená ze stolice. Tu většinou darují dospělí příbuzní pacientů. Nejčastěji jde o dospělé děti nebo vnoučata. 

„Do budoucna se očekává podávání pacientům v podobě enterosolventních kapslí obsahujících adekvátně upravenou suspenzi vyrobenou ze stolice mnoha podrobně vyšetřených dárců. Alternativní metody v rámci sekundární prevence rekurencí klostridiové kolitidy jsou velmi omezené,“ vysvětlil lékař Kliniky infekčních chorob FN Brno Roman Stebel s tím, že v zahraničí se proti onemocnění využívá protilátka, jejíž nevýhodou je vysoká cena.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Brno

Štítky fakultní nemocnice brno, fekální bakterioterapie, zdravotnictví, zánět střev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští lékaři pomáhají lidem se zánětem střev transplantací stolice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.