Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Kandidát na ministra zhasne po vzoru Brna celé Česko. Ochrání tak lidi i brouky

V jihomoravské metropoli už několik let bojují se světelným smogem. Nyní Brno své nápady předá i zbytku Česka, které se od března se svícením uskromní. Ministerstvo životního prostředí tak chce snížit negativní dopady umělého světla na lidské zdraví a přírodu, ale i ušetřit.

Pod uměle osvětlenou oblohou žijí v současné době téměř všichni Evropané, míra nočního osvětlení navíc celosvětově stoupá o téměř deset procent ročně. Se světelným smogem má nyní pomoct nová norma, kterou vydalo Ministerstvo životního prostředí.

„Venkovní osvětlení patří do veřejného prostoru od konce 19. století, každodenní život si bez něj dnes představíme už jen těžko. Ne vždy je však venkovní osvětlení nastaveno optimálně a v případě, že dopadá mimo osvětlované oblasti, se stává problematickým,“ vysvětlil náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Světelné znečištění podle něj ruší lidi při spánku, a má tak špatný vliv na jejich zdraví. Dopadá ale také na jiné živočišné druhy. „Světlo přitahuje pozornost hmyzu a ruší zaběhnuté biorytmy navázané na stravu nebo rozmnožování. Stromy jindy shazují listí, zvířata se dříve budí ze zimního spánku," doplnil.

Březnový start

S problémem pomůže omezení, které určuje parametry šetrného svícení a stanovuje nejen minimální, ale také jeho maximální míru. Vytvořit dostatečné světelné podmínky a zároveň se vyhnout nežádoucím účinkům na okolní prostředí, je možné například regulací barvy světla, intenzity nebo směřováním světelného toku.

Norma se vztahuje na pět oblastí ve veřejném i neveřejném sektoru. Od 1. března tedy poslouží jako vodítko při instalaci nových nebo opravě stávajících světel například na silnicích, parkovištích, sjezdovkách nebo stadionech. Pozor bude nutné dávat i u památek a reklamních panelů.

Brno jde příkladem

Ministerstvo se inspirovalo v centru Jihomoravského kraje, kde se problematikou zabývají už několik let. Nejdřív město zhaslo 40 tisíc lamp, čímž odhalilo kolik znečištění vyprodukují. „Podle leteckého snímkování jsou hlavním producentem smogu billboardy nebo osvětlení podél železniční trati,“ okomentoval náměstek brněnské primátorky Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Vedení radnice poté stanovilo technické parametry pro veřejné osvětlení včetně intenzity svícení po 22 hodině. Kromě toho také určilo podmínky pro výběr svítidel. S tím pomáhali i Brňané, kteří vybírali ze čtyř odstínů barev, kterou se poté osvětlily parky.

V čele s Brnem se Česko chce stát průkopníkem boje proti světelnému smogu. „Chceme to nejen pro sféru komunální, ale i neveřejnou, kde jsou výrobní haly, logistická centra, parkoviště u obchodních domů. Chceme, aby se téma stalo světovým a aby se obdobné postupy aplikovaly jak na evropské, tak světové úrovni," uzavřel Hladík.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ministerstvo životního prostředí

Štítky životní prostředí, smog, světlo, Brno, Česko, znečištění, příroda, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

brno se nemá čím chlubit: TOLIK SVĚTELNÉHO SMOGU, že by jeden brečel! :-((( nechápu třeba tu věčně blikající na lidické, do ulice - v hotelu ani nemusí svítit! :-((( je to OTŘES!

Pondělí, 13. února 2023, 10:26Odpovědět

Baron Kocharovski

"Kandidát na ministra zhasne..."
to zní VELMI NADĚJNĚ (a je úplně jedno, o kterého ministra právě půjde)! :-DDD

Pondělí, 13. února 2023, 10:24Odpovědět

Diskutér T.

Řečené slovy básníka - Již jedenáctá odbila, a lampa ještě svítila, a lampa ještě hořela, co nad klekadlem visela, ale nyní už tomu bude jinak......

Neděle, 12. února 2023, 21:45Odpovědět

Kandidát na ministra zhasne po vzoru Brna celé Česko. Ochrání tak lidi i brouky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.