Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dům poblíž Brna pomůže lidem s autismem žít běžným životem. Vybudovala ho neziskovka

Dům s šesti lůžky v Mokré – Horákov nabízí osobám s autismem místo, kde mohou žít způsobem, co nejvíc podobnému běžnému životu. Nové komunitní bydlení vybudovala poblíž jihomoravské metropole nezisková organizace Tady to mám rád. Budova stála skoro třicet sedm milionů korun.

Celoroční pobytová služba umožní dospělým s autismem podílet se v co největší míře na péči o sebe a svou domácnost. Na to, aby každý z obyvatel dostal potřebnou podporu, jsou potřeba vždy alespoň tři profesionální asistenti na denní službě a jeden na službě noční.

Vše bude fungovat jako rodinný dům, ve kterém žije dohromady šest spolubydlících, kteří potřebují v různé míře pomoc a podporu druhého člověka,“ vysvětlila Martina Lintnerová z organizace Tady to mám rád.

Nákup domu, jeho rekonstrukce i přístavba stály přes 26,5 milionu korun. Spolek získal podporu z dotací z Evropské unie, Jihomoravského kraje, Brna, třiceti šesti obcí na Šlapanicku a dalších individuálních dárců.

Projekt se inspiroval ve Španělsku a Irsku, kde takové domovy fungují už několik let. Služba by poblíž Brna mohla začít fungovat letos v druhém pololetí.

Ubytování řeší situaci rodin, které o své blízké s poruchou autistického spektra pečují doma. S přibývajícím věkem rodiče péči o své dospělé děti hůře zvládají a uvědomují si, že není, kdo by se o jejich dospělé děti postaral, až tu nebudou," řekla Lintnerová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihomoravský kraj

Štítky bydlení, autismus, dospělí, Mokrá - Horákov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům poblíž Brna pomůže lidem s autismem žít běžným životem. Vybudovala ho neziskovka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.