Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Onkologický ústav v Brně má novou magnetickou rezonanci. Zkrátí několikaměsíční čekací lhůty

Moderní magnetickou rezonanci si pořídili v Masarykově onkologickém ústavu v Brně (MOÚ). Pracoviště na Žlutém kopci se už od třicátých let minulého století věnuje léčbě a výzkumu v oblasti rakoviny. Nový přístroj znamená kvalitnější snímky i rychlejší diagnostiku.

V současnosti využívá brněnský ústav pouze jednu magnetickou rezonanci, která je kvůli nárůstu počtu onkologických pacientů přetížená. Přestože zařízení funguje sedm dní v týdnu, čekají pacienti na vyšetření až čtyři měsíce. „Zatímco roku 2006 obsloužila naše magnetická rezonance tři tisíce pacientů, v loňském roce už to bylo o 1 300 více,“ vysvětlil primář radiologického oddělení Jan Křístek.

Čekací dobu zkrátí právě pořízení nového, silnějšího přístroje. Druhá magnetická rezonance, která se na konci roku 2022 zabydlela na Žlutém kopci, poskytne lékařům detailnější a kvalitnější zobrazení. Nyní prochází technologie vybavená umělou inteligencí testovacím režimem a podle mluvčí MOÚ Anny Svobodové se do ostrého provozu dostane v řádu několika týdnů.

Moderní přístroj ocení zdravotníci například při diagnostice zhoubných nádorů prostaty, které jsou po nádorech prsu druhým nejčastějším rakovinovým onemocněním. S operacemi takových útvarů vypomáhá v MOÚ systém da Vinci. Robotické zařízení umožňuje operatérům provádět komplikované zákroky, a to zejména v oblasti urologie, gynekologie a chirurgie.

Lékařům v Brně usnadňuje operace nádorů robot da Vinci

Za zdmi Masarykova onkologického ústavu v Brně (MOÚ) operuje robotický systém da Vinci. Pomocník v boji s nádory usnadňuje lékařům práci zejména v oblasti urologie, gynekologie a chirurgie. Za sebou má unikátní robot už jubilejní tisícovku zákroků.

Pomoc při rakovině prostaty

Zkušenosti s da Vincim má například sedmdesátiletý Josef Smékal, který do MOÚ dojíždí z Pardubického kraje. Pracoviště na Žlutém kopci sám vyhledal poté, co se ve Svitavách před čtyřmi lety setkal s nevhodným přístupem urologa. „Biopsie mi potvrdila nádor prostaty. Když mi to lékař oznamoval, trochu mi zatrnulo. Řekl totiž, ať si diagnózu vyhledám na internetu a rozhodnu se, co s ní chci dělat,“ popsal.

V Brně si Smékal přístup zdravotnického personálu chválí. Lékaři mu po vyšetření magnetickou rezonancí navrhli operaci, při níž se dal do akce právě robot da Vinci. Zákroky prováděné robotickým systémem jsou pro pacienty méně invazivní a umožňují rychlejší hojení jizev.

Smékal se pod moderní přístroj dostal celkem dvakrát. Po úspěšném odstranění prostaty totiž lékaři při jedné z pravidelných kontrol zjistili, že má nádor na ledvině. „Ledvinu mi částečně odstranili. Obě mé operace tedy dopadly zdařile a nyní do Brna dojíždím každého půl roku na sledování,“ řekl Smékal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky zdravotnictví, magnetická rezonance, onkologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Onkologický ústav v Brně má novou magnetickou rezonanci. Zkrátí několikaměsíční čekací lhůty  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.