Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nemocnice v Brně se za tři dekády postarala o tisíce novorozeňat s komplikacemi

Fakultní nemocnice Brno se za více než třicet let starala o tisíce novorozenců s komplikacemi. Jako centrum vyššího stupně přijala prostřednictvím speciální převozové služby jedenáct tisíc miminek. Důvodem takového převozu bývají například vrozené vady nebo extrémně nízká porodní hmotnost, řekl Václav Janištin z tiskového oddělení nemocnice. Podle něj se mohou objevit poporodní problémy jako například ztížené dýchání, proto děti potřebují intenzivní péči jako plicní ventilátor nebo výživu.

Služba se týká novorozenců, kteří z různých důvodů potřebují péči centra vyššího stupně. Perinatologické centrum intenzivní péče ve Fakultní nemocnici Brno je podle Janiština největším takovým centrem v České republice. Část novorozenců, o které pečuje, se narodí přímo v nemocnici a sanitka je převáží jen mezi pracovišti, část přijde na svět v jiném zařízení. „Převoz je nutný například po předčasných nebo komplikovaných porodech, kdy se objeví vrozená vada nebo nemoc. Nejčastějším důvodem je ale extrémně nízká porodní váha," uvedl Janištin.

Podle něj se lékaři a sestry ročně věnují zhruba sedmi stovkám dětí nízkou porodní váhou. Část se narodila přímo ve Fakultní nemocnici Brno, část ale v jiných nemocnicích. Některé děti mají hmotnost i pod jeden kilogram.

Převozová služba pro takzvané patologické novorozence, tedy novorozence s komplikacemi, je v podobě, jakou má nyní, v provozu od 1. prosince 1990. Slouží pro převoz v Jihomoravském kraji a v části Kraje Vysočina a pro situaci, která vyžaduje intermediární, intenzivně-resuscitační nebo jinou specializovanou péči. „V poslední době je za rok v průměru asi tři sta těchto převozů," poznamenal Janištin.

Záchranka je primárním provozovatel a poskytuje vůz a řidiče. Službu zajišťuje nemocnice nasazením lékaře, sestry a speciálního inkubátoru. Kromě FN Brno se na službách podílejí i lékaři Nemocnice Milosrdných bratří v Brně. Tým je dostupný čtyřiadvacet hodin denně a sedm dní v týdnu.

Fakultní nemocnice Brno je největší porodnicí v České republice. Ročně se v ní narodí přes šest tisíc dětí. Vedení nemocnice plánuje postavit novou porodnici za více než dvě miliardy korun. Porodnice nyní funguje na dvou místech vzdálených několik kilometrů, a to v sídle nemocnice v Bohunicích a v centru města na Obilním trhu, kde je však budova v horším stavu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kateřina Benáčková

Štítky ČR, nemocnice, děti, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

ano, to jsou ty tečky...v těhotenství se nemají brát ani léky na bolest a tyto...se nechali naočkovat proti covid-19, chudáci děti

Neděle, 8. ledna 2023, 11:18Odpovědět

Nemocnice v Brně se za tři dekády postarala o tisíce novorozeňat s komplikacemi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.