Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnské fakultní nemocnice dostaly pokutu za nákup léků bez tendru

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutoval obě brněnské fakultní nemocnice za to, že v roce 2018 nakupovaly léky za desítky milionů korun bez zadávacího řízení. Fakultní nemocnice Brno (FN) musí zaplatit 120 tisíc korun, Fakultní nemocnice u sv. Anny (FNUSA) 70 tisíc korun. Obě pokuty úřad uložil takzvaným příkazem, ani jedna z nemocnic proti tomu nepodala odpor, a sankce jsou tak pravomocné. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněných na internetových stránkách úřadu.

FNUSA nakoupila během roku 2018 sedm různých léčivých přípravků za 35,8 milionu korun bez DPH od několika dodavatelů. Vždy ale šlo o přímé objednávky přípravků, jejich nákup nezadala v žádném typu zadávacího řízení.

Stejně postupovala ve stejném roce FN Brno. Nakoupila devět léků u různých dodavatelů v hodnotě téměř 154 milionů korun bez DPH prostřednictvím přímých objednávek bez zadávacího řízení.

Tímto postupem mohly nemocnice podle rozhodnutí ÚOHS ovlivnit výběr dodavatele. Obě pokuty uložil úřad takzvaným příkazem, tedy bez zahájení správního řízení. Ani jedna z nemocnic proti pokutě nepodala odpor, a pokuty jsou tak pravomocné. Vzhledem k tomu, že se ani jedna z nemocnic pokutě nebránila odporem, nemohou rozhodnutí úřadu napadnout žalobou.

Úřad loni pokutoval za podobný prohřešek brněnskou Úrazovou nemocnici. Sankci 300 tisíc  korun dostala za to, že uzavřela rámcové dohody na dodávky léků bez zadávacího řízení.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, nemocnice, trh, ÚOHS, pokuta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské fakultní nemocnice dostaly pokutu za nákup léků bez tendru  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.