Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnská nemocnice ozdobila zdi portréty vrchních sester

Otisk práce zdravotních sester z Fakultní nemocnice Brno se zhmotnil na Klinice dětské anesteziologie a resuscitace (ARO). Na stěnách jedné z tamních chodeb visí kreslené portréty hned čtyř zaměstnankyň. Kresby doplnily již vystavené portréty primářů a přednostů.

Podobiznu, která symbolizuje roky poctivé a obětavé práce, získala v nemocnici například Jana Heinzová, která na dětském ARO strávila devatenáct let svého života jako vrchní sestra. V brněnské nemocnici položila v sedmdesátých letech základy anesteziologické péče a svůj tým vedla k důslednosti. „Snažila se standardizovat ošetřovatelskou péči, proto vyžadovala řád a pořádek,“ vysvětlila mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Obraz dostala také Marie Vašková, jež byla dvouletým zástupem za mateřskou dovolenou následující vrchní sestry Jany Šífové. Ta vedla oddělení od roku 1992 do roku 2009 a její pracovní přístup i výsledky byly podle Plaché vzorem pro další nemocnice v republice.

Poslední ze čtveřice kreseb z dílny umělkyně Alžběty Čechové si vysloužila Eliška Filipů, jež mezi lety 2010 a 2016 pracovala na pozici staniční sestry. „Velice ráda na to období vzpomínám, je to třicet let na anestezii, které se nedají vymazat a je to pro mě hodně srdeční záležitost,“ vzpomněla na součást svého pracovního života Filipů.  

Klinika dětské anesteziologie a resuscitace FN Brno letos oslavila 65 let od vzniku funkce ústavního anesteziologa a 55 let od vzniku prvního nelůžkového anesteziologické oddělení v Dětské nemocnici. Své portréty již mají na klinice také přednostové a primář.

    

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Brno

Štítky fakultní nemocnice brno, dětská nemocnice, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská nemocnice ozdobila zdi portréty vrchních sester  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.