Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ukrajincům chybí očkování proti dětské obrně i spalničkám, zjistilo Česko a odstartovalo kampaň

Přes sto tisíc dětí z Ukrajiny našlo kvůli válce na Ukrajině domov v České republice. Zatímco stát i neziskovky pracují na jejich začlenění, přichází ministerstvo zdravotnictví také s plánem na intenzivnější očkování uprchlíků. Ukrajina se totiž potýká s nízkou proočkovaností vakcínami proti spalničkám i dětské obrně.

Bannery i videa v jejich rodném jazyce mají pomoci ukrajinským uprchlíkům v Česku, aby lépe porozuměli důležitosti očkování. U dospělých se odborníci soustředí především na vakcinaci proti koronaviru, v případě dětí se snaží o navýšení úrovně imunizace u běžného očkování. Na Ukrajině totiž panuje jedna z nejnižších proočkovaností v Evropě. 

„V minulém roce nebylo na Ukrajině plně naočkováno dvacet procent dětí proti spalničkám. Podobně špatně je na tom i očkování proti covidu-19, jehož úroveň byla nízká již před válkou,“ řekla k problematice Yulia Oleinik z dětského fondu UNICEF, který kampaň pro ukrajinské uprchlíky v České republice zafinancuje více než pěti miliony korun.

Mezi Ukrajinci se šíří mýty o očkování. Věří, že jim po vakcíně naroste ocas, zní z Brna

Na dva tisíce Ukrajinců už navštívilo brněnské centrum, které válečným uprchlíkům nabízí lékařskou pomoc. Podle Společnosti Podané ruce, jež místo provozuje, je mezi Ukrajinci nízká proočkovanost proti koronaviru. Důvodem jsou silné dezinformace...

Ze zhruba osmi milionů ukrajinských dětí žije kvůli válce mimo svůj domov polovina. Do České republiky se přestěhovalo asi 140 tisíc z nich. Právě příchod nových obyvatel z východní Evropy vyvolal mezi veřejností diskuzi o možném šíření v tuzemsku vymýcených nemocí. Jednou z takových chorob je například dětská obrna, jež se díky vakcinaci v drtivé většině zemí už nevyskytuje.

Kampaní proti dezinformacím

Proti obávanému nakažlivému virovému onemocnění, které postihuje nervový systém člověka, se na Ukrajině očkuje. Třináct procent tamních dětí ale vakcinaci nedostalo. „Na Ukrajině se používají orální poliovakcíny. Ty mohou u neočkovaných jedinců způsobit onemocnění, které je velmi podobné klasické poliomyelitidě. V roce 2021 byly zaznamenány dva případy u neočkovaných dětí a několik desítek bezpříznakových nákaz,“ informoval lékař Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka, který z Ukrajiny sám pochází, Vyacheslav Grebenyuk.

Válka na Ukrajině a HIV. Pozitivním chybí léky, virus šíří i ruští vojáci

Nejen nedostatek tepla, elektřiny a potravin, ale také málo léků trápí obyvatele válkou sužované Ukrajiny. Chybí například medikamenty pro HIV pozitivní, jichž je ve východoevropské zemi zhruba procento. Šíření nemoci nepomáhá ani přítomnost...

Zabránit propuknutí nemocí, jako jsou obrna, spalničky nebo černý kašel, má právě nová informační kampaň. „Chceme bojovat s vysokou mírou dezinformací a předat praktické informace o tom, kde a proč vakcínu získat. Očkování je zásadní v tom, aby člověk danou nemoc nedostal, nebo aby měla, jako v případě koronaviru, lehčí průběh,“ uvedl k věci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). 

Centrum pro Ukrajince

V Brně nacházejí Ukrajinci pomoc v centru, které vzniklo místo bývalé restaurace Bohéma v Janáčkově divadle. Zatímco dopoledne se v budově očkuje, odpoledne se stává zdravotnickým střediskem pro uprchlíky. Dosud potřebovalo ošetření nebo prohlídku tři tisíce uprchlíků. Polovina využila péči všeobecného lékaře, další se obraceli na gynekology a pediatry.

O očkování ale mezi ukrajinskými uprchlíky zatím nebyl velký zájem. „Z každodenního setkávání hlavně s maminkami a dětmi z Ukrajiny se ukazuje, že se zatím příliš očkovat nechtějí. Zároveň k nám do centra často přichází děti s různými nemocemi, které nejsou očkované," řekl ředitel Společnosti Podané ruce, která centrum provozuje, Jindřich Vobořil s tím, že nová kampaň by měla situaci změnit.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková, Nicole Piňosová

Štítky ukrajina, očkování, koronavirus, obrna, spalničky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

naprosto chápu nutnost, pomáíhat uk v době války... chápu snad i potřebu, očkovat proti nakažlivým nemocem. (ale proč očkovat uk i proti obrně), netuším tedy, jak se "přenáší," jestli vůbec? chci tím jen říct, že poskytovat uk VEŠKERÝ komfort, jako čechům, je ASI z finančního hlediska docela nemožné; nebo jsme (UŽ) tak bohatý stát?! já jen, že jsem si NEVŠIML... :-/

Úterý, 20. prosince 2022, 11:27Odpovědět

Marie Glanczová

To paní Benáčková zjistila až teď? To my víme dávno, kde myslíte že se vzala tuberkuloza,zarděnky , spalničky atp., když v ČR už tyto nemoci díky očkování nebyli?

Úterý, 20. prosince 2022, 09:39Odpovědět

Ukrajincům chybí očkování proti dětské obrně i spalničkám, zjistilo Česko a odstartovalo kampaň  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.