Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

U Macochy postavili léčebnu pro děti, které se uzdravují v jeskyni

Nová dětská léčebna určená pro pacienty s respiračními onemocněními vyrostla za poslední dva roky v Ostrově u Macochy na Blanensku. Zrekonstruovaný ústav nabídne dětem zvýšenou kapacitu lůžek i takzvanou speleoterapii, tedy léčbu využívající jeskynního klimatu.

Léčebný ústav v Moravském krasu se dočkal kompletní proměny po čtyřiceti letech. Starou budovu nahradily moderní objekty, které pojmou až osmasedmdesát nocležníků. Pacienty ozdravného zařízení jsou děti od čtyř do osmnácti let, které trpí respiračními onemocněními. Ty se léčí mimo jiné také pomocí speleoterapie, která se odehrává v krasové jeskyni.

Léčebná metoda zvyšuje odolnost pacientů vůči infekcím, snížuje množství užívaných antibiotik a zlepšuje fyzickou kondici. Pomoc v léčebně nacházejí děti trpící astmatem i alergiemi. V jeskynním klimatu Císařské jeskyně, která je běžně nepřístupná, tráví až tři hodiny denně, a to aktivním tréninkem i prostřednictvím odpočinku. 

Moderní budova a obnovitelné zdroje

Nová budova se chlubí novou stravovací částí, rehabilitační částí se saunou i bazénem, školními třídami nebo moderní zdravotnickou ambulancí. „Jedná se o architektonicky zajímavou stavbu zapadající do CHKO Moravský kras, která využívá obnovitelných zdrojů energie a má samozřejmě nízké provozní náklady,“ vysvětlil krajský radní pro oblast investic Vladimír Šmerda (ODS). 

Projekt, na který jižní Morava využila i úvěr od Evropské investiční banky, vyšel na 196 milionů korun. Po zásahu dělníků čeká novou budovu dětské léčebny ještě montáž a instalace vybavení. „První pacienti by se v nové léčebně měli zabydlet na začátku března,“ informoval jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto JMK, archiv redakce

Štítky léčebna, respirační onemocnění, investice, jmk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Macochy postavili léčebnu pro děti, které se uzdravují v jeskyni  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.