Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lékaři z Brna slaví devítistou transplantaci jater. Na orgán čekají pacienti rok

Devítistou transplantací jater se chlubí lékaři z brněnského Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKTCH). Játra dostal pětašedesátiletý muž z Vysočiny, kterému orgán selhával. Náročná transplantace, na níž pacienti čekají zhruba rok, trvá až pět hodin.

Historicky první transplantace jater se v Československu odehrála v roce 1983, a to právě díky brněnským odbornkům. „Byl to unikátní výkon provedený profesorem Vladimírem Kořístkem a zakladatelem centra profesorem Janem Černým. Vzhledem k železné oponě bylo nutno z velké části vyvinout vlastní know-how při experimentálních transplantacích na prasatech, což bylo na svou dobu obdivuhodné,“ vzpomněl ředitel CKTCH Petr Němec, který u operace byl.

Transplantace orgánu je podle brněnského centra náročná. Na sále stráví chirurgové, anesteziologové a sestry několik hodin. Stejný proces podstupují také při odebírání jater dárce. Játra s pořadovým číslem devět set dostal v Brně muž z Poličky, kterému operace změnila život. Játra mu už rok selhávala a kvůli poruchám vědomí končil na hospitalizacích v nemocnici. 

Že játra nejsou v pořádku, se projevuje hubnutím, únavou či poruchami srážlivosti krve. Akutní selhání znamená zmatenost, bezvědomí nebo snížení hladiny cukru v krvi. „Transplantace jater zachraňuje život a často je poslední možností léčby. Je možná jen, pokud se pro čekajícího příjemce objeví vhodný dárce. To závisí na celé řadě faktorů, například na krevní skupině, na poměru výšky a váhy dárce a příjemce nebo na tom, jak dlouhá je čekací listina,“ řekl ošetřující lékař Vladimír Mejzlík s tím, že na transplantaci se čeká zhruba rok.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto CKTCH

Štítky operace, játra, nemocnice, CKTCH

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři z Brna slaví devítistou transplantaci jater. Na orgán čekají pacienti rok  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.