Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Zájem o domácí hospicovou péči na jihu Moravy roste, kraj zvýší dotaci

Zájem o domácí hospicovou péči na jihu Moravy v posledních letech stoupá. Počet nevyléčitelně nemocných, o které prostřednictvím této služby pečovali lékaři Diecézní charity Brno, se v posledních letech zečtyřnásobil. Jihomoravský kraj pro příští rok zvýší dotaci pro poskytovatele této péče ze 14,5 milionu korun na 15 milionů. Řekly to mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková a Diecézní charity Brno (DCB) Zuzana Horáková.

Diecézní charita Brno je největším poskytovatelem domácí hospicové péče na jihu Moravy. Zatímco v roce 2019 její lékaři a sestry pečovali o 394 nevyléčitelně nemocných pacientů, v roce 2020 to bylo 526 a loni už 1638 pacientů. Toto číslo ale příliš růst nemůže. „Služba samotná je velmi časově náročná a její kapacita se odvíjí od počtu lékařů a sester. Příliš velké zvyšování počtu pacientů už tedy není možné," uvedla Zuzana Horáková za DCB.

Jednoznačně jde podle ní o společenský trend, kdy stále více lidé vyjadřuje přání zemřít doma, kde jsou obklopeni blízkými. „Je to příjemnější nejen pro nemocného, ale i pro rodinu, která se tak může s nemocným rozloučit," doplnila Horáková.

Mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková řekla, že kraj pro příští rok zvýšil dotaci určenou pro poskytovatele této služby. Letos na ni uvolnil 14,5 milionu korun, příští rok to bude 15 milionů.

Jihomoravský kraj začal podporovat domácí hospicovou péči v roce 2015 za koalice vedené ČSSD, která v prvním roce poskytla sedm milionů korun. V dalším roce zvýšilo hejtmanství podporu na deset milionů korun. V podpoře domácí hospicové péče pokračovala i následující koalice vedená hnutím ANO a převzala ji i současná koalice vedená KDU-ČSL. Letošní suma určená na dotaci byla o 4,5 milionu vyšší než částka z roku 2021.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com/truthseeker08

Štítky ČR, zdraví, sociální, správa, hospic, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o domácí hospicovou péči na jihu Moravy roste, kraj zvýší dotaci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.