Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnice v Brně si pořídila přístroj na čištění nebezpečného odpadu

Přes dvě stovky tun nebezpečného odpadu vyprodukuje každoročně Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA). Zdravotnické zařízení shromažďuje chemické, fyzikální i biologické materiály, které využila při léčebné péči. S nebezpečným odpadem pomůže nová dekontaminační jednotka.

Nové zařízení umožní nemocnici v centru Brna zpracovat použité jehly, krevní konzervy, obvazy či ochranné pomůcky tak, aby se s materiálem nemuselo nakládat jako s nebezpečným odpadem. „Výrazně se zmenší také objem a hmotnost finálního odpadu, který se navíc může dále energeticky využít například jako palivo pro cementárny nebo pro zařízení TAP (tuhá alternativní paliva, pozn. red.)," vysvětlil mluvčí FNUSA Jiří Erlebach.

Pořízení a zprovoznění dekontaminační jednotky stálo přes osm milionů korun a s financováním projektu napomohl fond Evropské unie. Do přístroje, který se skládá z jednoho zařízení, se vkládá odpad, jenž běžně končí ve speciálních spalovnách. Díky dekontaminaci se sníží zátěž pro životní prostředí a náklady na zpracování odpadu klesnou až o sedmdesát procent.

Počítačem řízený a monitorovaný cyklus, při kterém se smetí očistí, trvá asi půl hodiny. „Stroj jej nejprve mechanicky zpracuje pomocí rotačních nožů, které dosahují rychlosti až patnáct set otáček za minutu, a díky následnému mikrovlnnému záření jej dekontaminuje dle požadavků nejpřísnějších evropských norem. Odpad je v této fázi vystaven teplotě přes sto deset stupňů Celsia,“ popsala princip vedoucí Odboru správy budov a provozu FNUSA Petra Böhmová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FNUSA

Štítky dekontaminace, nemocnice, fakultní nemocnice u svaté anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Brně si pořídila přístroj na čištění nebezpečného odpadu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.