Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Neberte řidičák lidem, co konzumují marihuanu, vyzývají odborníci z Brna

U pacientů, kteří si občas před spaním dají malé množství léčebného konopí, není důvod k odebrání řidičského průkazu, shodli se vědci z Brna. Závěr odborníků vyplývá z výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Na základě výsledků studie vydalo doporučení k neodebírání řidičáků i představenstvo České lékařské komory.

Z doporučení představenstva vyplývá, že pokud pacient užívá konopí pro léčebné účely pod lékařským dohledem v malé dávce na noc, není důvod k odebrání řidičského oprávnění. Zároveň je potřeba dodržet dvě podmínky. Jednou je zákaz řízení pacientem bezprostředně po požití léčebného konopí a v době od šesti do osmi hodin poté, druhou podmínkou je neřídit motorové vozidlo i po uplynutí této doby, pokud se pacient cítí být pod vlivem návykové látky.

Předepisování konopí je podle Erlebacha mnohem častější a týká se zejména pacientů s chronickou bolestí, u kterých nezabírá klasická léčba. „Výzkum jsme realizovali na základě dotazů od našich pacientů. Zajímalo je, jestli předepsaná léčba nemá významný vliv na každodenní činnosti, zejména na řízení,“ uvedl první autor studie Václav Trojan, vedoucí Cannabis Facility Mezinárodního centra klinického výzkumu. Centrum je součástí nemocnice.

Úkolem studie bylo vyhodnotit koncentraci THC v krvi a slinách po podání konopí. Dvacet pacientů se rozdělilo do dvou skupin. Jedna skupina užila želatinové konopné tobolky 62,5 gramu a druhá tobolky 125 gramů. Koncentrace THC se měřila ve slinách a krvi v předem definovaných intervalech před a po podání dávky. „Hladiny byly nulové u obou skupin ve všech časových intervalech," řekl Trojan.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Brno, FNUSA, Studie, Věda, Marihuana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

mirka runková

Nevíte jaký má rozměry ta 125g tobolka? To musí být zážitek něco takovýho polknout.

Čtvrtek, 24. listopadu 2022, 00:53Odpovědět

afs afd

62 g THC? To musel být slušnej odpal... se divím že nic nenaměřili :D

Středa, 23. listopadu 2022, 18:38Odpovědět

Neberte řidičák lidem, co kouří marihuanu, vyzývají odborníci z Brna  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.