Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Proleženiny jsou problém i pro moderní medicínu, varují odborníci z Brna

Až pětina pacientů v evropských nemocnicích bojuje s proleženinami. Takzvané dekubity se mohou u ležících objevit poměrně rychle, a pokud postoupí do posledního stádia, projevují se odumřením zasažených tkání. Nejlepším lékem je lékařů odborníků z Brna prevence.

Dlouhé pobyty v nemocnici či ležení na domácím lůžku vede u pacientů všeho věku k výskytu proleženin. K požkození kůže dochází zejména v místech, na kterých dlouhodobě spočívá největší váha těla nemocného. S proleženinami se setkávají také odborníci v Brně, kteří každoročně šíří osvětu o časté problematice, jež je výzvou i pro moderní medicínu.

Dekubity se tvoří nejčastěji pod kostními výčnělky. „Rizikovými místy jsou například paty, sakrální oblast, kolena, kotníky, lokty, lopatky, výběžky obratlů na páteři, boky, týlní část hlavy a tak dále. Proleženiny se tvoří velmi rychle, někdy i během několika desítek minut,“ vysvětlila sestra Centra paliativní péče Masarykova onkologického ústavu v Brně Blanka Lakomá.

Pomáhají masti i matrace

Pokud se proleženiny dostanou do posledního stádia, začne místo odumírat a dochází ke vzniku otevřených ran. Dekubity pak vypadají jako krátery a mohou nabírat velkých rozměrů. Podle mluvčí MOÚ, který se zabývá léčbou onkologických onemocnění, Anny Svobodové dávají zdravotní systémy až čtyři procenta ročního rozpočtu právě na léčbu dekubitů.

Bojovat s proleženinami se dá podle lékařů nejlépe prevencí. Důležitou roli hraje správné polohování, používání antidekubitních matrací i speciálních pomůcek. Pomoci mohou také kosmetické přípravky, které mírní projevy působení dlouhodobého tlaku na kůži, například konopné masti. MOÚ využívá pro léčbu dekubitů specializovaný tým, který se v zařízení stará o ošetřování nehojících se ran. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky nemocnice, Masarykův onkologický ústav, proleženiny, Brno, proleženina, léčba, Anna Letenská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vanda Kadeřábek

Spát ve vaně s vodou.

Pátek, 18. listopadu 2022, 16:06Odpovědět

Proleženiny jsou problém i pro moderní medicínu, varují odborníci z Brna  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.