Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lékaři v Brně řeší houbaře s otravami. Pozor na satana i muchomůrku, varují

Letošní houbařská sezóna přivedla do Fakultní nemocnice u svaté Anny (FNUSA) v Brně čtyři pacienty s otravou. Lékaři přitom pravidelně apelují na sběrače, aby se vyhýbali neznámým druhům a pokrmy správně připravovali. Nevhodné úlovky mohou způsobit střevní problémy a v krajním případě i smrt.

Dva lidé si z houbaření odnesli otravu muchomůrkou tygrovanou, která často plete s jedlou muchomůrku růžovou nebo lidově růžovkou. Podle brněnských lékařů se první příznaky otravy dostaví zhruba za třicet minut od snězení pokrmu, někdy to však může trvat i dvě nebo tři hodiny. Jen výjimečně lidem hrozí závažnější komplikace.

„Průběh otravy byl u obou pacientů naštěstí lehký. Zvraceli, měli průjem, bolesti břicha a jedna pacientka cítila také zmatenost. V nemocnici jsme léčili jen jejich symptomy, a protože se do druhého dne jejich stav zlepšil, oba jsme je pustili domů,“ popsal lékař metabolické jednotky intenzivní péče FNUSA Vladimír Konečný.

Další dva pacienty převezli zdravotníci do nemocnice kvůli špatnému skladování nebo úpravě lesních úlovků. Nepříjemné střevní problémy způsobuje při nedostatečném zpracování například hřib satan a většina dalších hřibovitých hub, které obsahují bakteriální toxiny a po rozkrojení modrají. „Toxiny se adekvátně dlouhou tepelnou úpravou inaktivují. Problém však nastane, když se tyto houby suší nebo ošetří jen krátkou tepelnou úpravou. Poté se velmi záhy objevují průjmy a zvracení,“ objasnil primář interní kliniky FNUSA Aleš Průcha.

Houby můžou i zabít

Ještě větším strašákem jsou houby obsahující silné toxiny, jako je muchomůrka zelená nebo některé druhy malých bedel. Ty mohou poškodit játra a v nejtěžších případech vedou i k jejich selhání. První příznaky se objevují relativně pozdě, klidně osm nebo deset hodin po konzumaci. Otrava se začne projevovat opět nejdříve průjmy a zvracením, které vedou k těžké dehydrataci nemocného.

„Po dehydrataci následuje zrádná klidová fáze, kdy se může houbař naivně domnívat, že je v pořádku. V dalším průběhu otravy však dochází k akutnímu selhání jater, poté i ledvin, a neléčená intoxikace končí smrtí mezi sedmým a devátým dnem,“ vysvětlil Průcha.

V případě podezření na otravu je podle lékařů ideální vyhledat odbornou pomoc a s sebou do nemocnice přinést danou houbu. I malý vzorek stačí odborníkům k tomu, aby našli řešení zdravotních problémů a mohli zahájit léčbu.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNUSA

Štítky houbaření, FNUSA, Otrava, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Brno, pacient, lékař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři v Brně řeší houbaře s otravami. Pozor na satana i muchomůrku, varují  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.