Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nemocnice v Brně chce onkologický pavilon. Lidí s rakovinou bude přibývat, říká

O stavbě nového pavilonu, který obsáhne veškerou péči o onkologické pacienty, sní Fakultní nemocnice v Brně (FN Brno). Budova za stovky milionů korun zlepší prostředí pro nemocné i personál. Podle ředitele zařízení Iva Rovného by se se stavbou mohlo začít do tří let.

O drtivou většinu onkologických pacientů z Brna a nemocné z dalších regionů, jako jsou Vysočina nebo Zlínský kraj, pečují odborníci ve FN Brno. V zařízení se léčí lidi všech věkových kategorií, na české poměry jsou lékaři nejúspěšnější v hematoonkologii. Nová budova má v areálu nemocnice vyrůst kvůli současnému nevyhovujícímu prostředí i narůstajícímu počtu pacientů se zhoubnými nádory.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška se počet nádorových onemocnění za příštích deset let zvýší o pětatřicet procent. Trend se nezastaví ani v desetiletích následujících. „Jde o nevyhnutelný vývoj v důsledku stárnutí populace. Onkologie je do budoucna strategická disciplína, a ve fakultní nemocnici je potřeba se soustředit na koncentraci onkologické péče,“ řekl Drbně.

Společně s nárůstem nádorů dochází podle Duška také k lepším prognózám. Přežití pacientů po diagnóze se v posledních letech výrazně zvýšilo například u časté rakoviny tlustého střeva a konečníku nebo nádorů otorinolaryngologických. „Onkologičtí pacienti jsou častěji vyléčeni, a s tím u nich bohužel přichází také šance na vyvinutí dalšího nádoru. Tyto další nádory tvoří dvacet procent všech nových nálezů,“ uvedl Dušek.

Stavba může odstartovat do tří let

Onkologickým pacientům se nyní zdravotníci z FN Brno věnují na osmi pracovištích na třech místech moravské metropole. Roztříštěná péče zahrnuje ambulance i stacionář. „Nový pavilon nebude konkurencí Masarykova onkologického ústavu v Brně, neplánujeme ani zvyšovat objem péče. Chceme ji hlavně zkvalitňovat. Budovu umístíme v areálu bohunické nemocnice v prostoru mezi terminálem, parkovištěm a pavilonem L,“ vysvětlil ředitel Rovný.

Vedení nyní připravuje studii, jež dá projektu konkrétnější obrysy. Na stavbu, která bude stát stovky milionů korun, by chtěla nemocnice využít dotace z Evropské unie. S realizací by se podle Rovného mohlo začít do tří let. Nejde přitom o jedinou investici, jejíž zhotovení má FN Brno v plánu. Na příští rok chystá dlouho omílanou výstavbu miliardové porodnice. 

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Brno

Štítky zdravotnictví, onkologie, Fakultní nemocnice Brno, rakovina, pavilon, nemocnice, Brno, Ladislav Dušek, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Evropská unie, Kraj Vysočina, Zlínský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Brně chce onkologický pavilon. Lidí s rakovinou bude přibývat, říká  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.