Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Trpí bolestmi i strachem z neplodnosti. Ženám s endometriózou pomáhá centrum v Brně

Silné bolesti a marné čekání na správnou diagnózu. Endometrióza zasahuje do života každé desáté Češky a objevuje se u čtyřiceti procent žen, jež řeší problémy s plodností. Aby pacientky dostaly adekvátní komplexní péči, vzniklo v Brně Centrum reprodukční medicíny (Cermed).

Nezhoubné onemocnění endometrióza se projevuje silnými bolestmi při menstruaci a pohlavním styku, krvácením při močení i celkovou únavou. Za zdravotní problémy žen mohou částečky děložní sliznice, které místo toho, aby přirozeně odešly ven z těla, zůstávají uvnitř. Často migrují do dutiny břišní, zasahují ale také vzdálenější orgány, jako jsou plíce nebo mozek.

Své si s nemocí zažila Jana Hermannová, která trpěla vážnými problémy se střevy. „Moje cesta s nemocí byla dlouhá. Endometriózu mi diagnostikovali v roce 2014 v třebíčské nemocnici s tím, že operace není řešením. S léčbou neměli tamní lékaři dostatečné zkušenosti, takže jsem si prošla peklem,“ vzpomněla pro Drbnu matka dvouletého Davida.

Právě přístup menších ambulancí chtějí řešit ve Fakultní nemocnici v Brně (FN Brno). Pod záštitou zařízení vzniklo Cermed, které bude pacientkám poskytovat širokou péči v oblasti reprodukční medicíny. Společně s endometriózou totiž trápí ženy také problémy s plodností, které je potřeba řešit včas.

Komplexní péče 

V Cermed fungují lékaři, kteří řeší gynekologické problémy, vývojové vady, endokrynní poruchy a další faktory, jež mají vliv na plodnost žen, pod jednou střechou. „Často se k nám do Brna dostávají ženy po několika laparoskopických operacích, kterým o rizicích spojených s plodností nikdo nic neřekl. My chceme minimalizovat šanci, že pacientky léčené s endometriózou nebudou mít děti. S ženami se uvidíme už před léčbou, zhodnotíme jejich situaci a nabídneme řešení,“ vysvětlila lékařka nového centra Lenka Mekiňová.


Pacientky operují lékaři laparoskopicky

Zhoršující se bolesti dostaly Janu Hermannovou až do brněnské nemocnice, kde ji operovali odborníci s třicetiletými zkušenostmi. Kvůli endometrióze přišla o část střev a půl roku žila s vývodem. Ještě před zákrokem se s partnerem neúspěšně pokusili o dítě prostřednictvím umělého oplodnění. „Operace všechno zlepšila. Do té doby jsem skoro každý týden končila v nemocnici kvůli bolestem. Péče v Brně mi pomohla, navíc je kontinuální a pořád trvá,“ svěřila se třiatřicetiletá žena.

Desetiprocentní šance na otěhotnění

Vysněného potomka se Hermannovi dočkali na čtvrtý pokus a doufají, že se jejich rodina v následujících letech rozšíří o dalšího člena. Endometrióza se ale často vrací a podle expertů výrazně snižuje úspěšnost cyklu umělého oplodnění. „Zatímco obecně se úspěšnost pohybuje okolo padesáti procent a výše, u těchto pacientek je pod deseti procenty,“ uvedl odborný garant Cermed FN Brno Robert Hudeček.

Plodnost v České republice obecně klesá. Podle Mekiňové může být jedním z důvodů odkládání těhotenství na věk po třicítce. Na Gynekologicko-porodnické klinice FN Brno operovali lékaři od ledna do srpna 2022 celkem 2 100 pacientek, které měly problémy s plodností. Třetina z nich zároveň trpěla endometriózou. 

Ohodnoť článek

Foto Daniela Pařízková

Štítky cermed, endometrióza, gynekologie, pacient, plodnost, bolest, Brno, Fakultní nemocnice Brno, Česko, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trpí bolestmi i strachem z neplodnosti. Ženám s endometriózou pomáhá centrum v Brně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.