Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnská nemocnice u svaté Anny ušetří díky dárcům miliony korun

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně ušetří díky dárcům krve ročně zhruba deset milionů korun, řekl mluvčí nemocnice Jiří Erlebach. Dárci pokrývají téměř polovinu celkové spotřeby krve. Nemocnice v minulosti krev zcela nakupovala, koncem roku 2019 ji však začala sama odebírat a dnes má vlastní centrum. Podle primářky transfuzního oddělení Jarmily Celerové nyní registruje přes 8 tisíc dárců.

Před odebíráním nemocnice každoročně nakupovala krev za více než 20 milionů korun. „I to byl impuls k vybudování vlastního zařízení transfuzní služby. V současné době pokryjí naši dárci zatím přibližně 45 procent celkové spotřeby krve v nemocnici. Trochu nás trápí letní měsíce, kdy je dárců méně," uvedla Celerová.

Důvodem jsou dovolené a cestování. „Pobyt v některých oblíbených destinacích přináší pro dárce omezení kvůli riziku přenosu viru západonilské horečky. V případě pobytu v některých lokalitách je nutno odložit darování krve a jeden měsíc a podobně jako je tomu při expozici klíšťaty. A samozřejmě hodně dárců krve je mezi studenty, kteří se rozjeli na prázdniny," řekla primářka.

Přesto chce být nemocnice brzy soběstačná. Nyní jí nejvíce chybí krev skupiny A+ a A-, také unverzální 0- nebo B-. „Snažíme se zájem o dárcovství podpořit různými benefity. Proto, kdo je zdravý a chce podpořit naše pacienty, může nám přijít darovat kousek sebe," dodala Celerová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Prostějov

Štítky FNUSA, Brno, Krev, Dárci, nemocnice, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská nemocnice u svaté Anny ušetří díky dárcům miliony korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.