Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Brně začala stavba dětského hospice. Dům pro Julii bude první v Česku

Bagry a sbíječky znějí v okolí domova pro seniory, který se nachází v areálu brněnské Kociánky. V komplexu roste první český hospic určený pro vážně nemocné děti. Dům pro Julii ubytuje první malé pacienty a jejich rodiny za dva roky.

Hospic Dům pro Julii je první vlaštovkou, která do Česka přináší  institucializovanou dětskou palitaivní péči. Třípodlažní budova, jejíž stavba odstartovala v brněnském Králově Poli, nabídne útočiště a podporu dětem, jejichž život ohrozila závažná choroba. 

Stavba, která bude stát téměř 160 milionů korun bez DPH, by měla být hotová za patnáct měsíců. „Dotace z evropských zdrojů činí dvaadevadesát milionů korun a zbylá částka půjde z rozpočtu města Brna," uvedl brněnský radní pro oblast investic David Grund (ODS).

O vybavení zařízení se postará nezisková organizace Dům pro Julii, jež za projektem hospice stojí. Pacienti se ubytují v deseti samostatných pokojích, z nichž osm poslouží pobytové odlehčovací službě a zbylé nabídnou hospicová lůžka dětem v pokročilém stadiu onemocnění.

Dětská paliativní péče začíná v okamžiku, kdy se rodiče dozví, že dítě trpí onemocněním, které jej ohrožuje na životě. Hlavním úkolem je zmírnit psychické i fyzické strádání dítěte.

Součástí komplexu bude také zázemí pro rodiče a sourozence nemocných dětí nebo byt posledního rozloučení.  Pacienti využijí zahradu i terapeutické prvky, mezi které patří smyslová herna zvaná snoezelen nebo bazén. Nebudou chybět ani místnosti určené k muzikoterapii či arteterapii.

Příběh Julie

Inspirace k výstavbě zařízení pro nemocné děti přišla do České republiky z Velké Británie, kde institucializovaná paliativní péče o děti již funguje. Jejím cílem je poskytnout komplexní zdravotní, terapeutickou, sociální i duchovní pomoc celé rodině dítěte se závažnou diagnózou.

Dětský hospic v Brně vyroste do dvou let, nese s sebou příběh nemocné Julinky

V Brně vyroste první český dětský hospic, s jehož stavbou se začne už příští jaro. Dům pro Julii si s sebou nese příběh i jméno půlroční holčičky, která své poslední dny trávila v nemocnici. Právě takovým dětem a jejich rodinám nabídne nový...

Brněnský hospic s sebou ponese příběh i jméno půlroční Julinky, která zemřela v roce 1998 na pneumokokovou nákazu, kvůli níž jí postupně přestaly fungovat ledviny. „Chci, aby rodiče i děti mohli prožít poslední okamžiky v co nejmenší bolesti. Aby jim byla poskytnuta tolik potřebná péče,“ vysvětlila matka zesnulé Julie Petra Trnková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Brno,

Štítky Hospic, děti, nadace, paliativní péče, stavba, dům, Brno, Česko, nemoc, ODS, Královo Pole, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně začala stavba dětského hospice. Dům pro Julii bude první v Česku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.