Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Záchranáři na jižní Moravě letos častěji vyjíždějí k bodnutím hmyzem

Záchranáři v Jihomoravském kraji evidují za první dva týdny prázdnin růst počtu výjezdů k alergickým reakcím po bodnutí hmyzem. Loni bylo na začátku prázdnin třicet případů, letos kolem sedmi desítek, řekla ČTK mluvčí záchranářů Michaela Bothová. Záchranáři neevidují v souvislosti s alergicku reakcí žádné úmrtí. Podle Antonína Přidala z Mendelovy univerzity může být hmyz v teplejším počasí aktivnější.

Bothová uvedla, že by si lidé měli dávat pozor u vos a včel na sladké nápoje a na jídlo obecně. „Hmyz vyhledává mokrá a mastná těla. Je také nutné dávat pozor při chození bosky po trávě," uvedla Bothová.

V případě malého otoku po bodnutí například na ruce doporučují záchranáři chlazení místa i užití léků proti alergii. „Pokud je bodnutí do oblasti obličeje nebo krku a postižené místo začne otékat a dostaví se dýchací potíže, pak může dojít až k oběhovému selhání, kdy hovoříme o takzvaném anafylaktickém šoku. V takové situaci hrozí i úmrtí a je třeba přivolat odbornou pomoc," upozornila Bothová.

Podle ní by lidé, kteří o alergii vědí, měli být vybavení takzvaným autoinjektorem s adrenalinem, který je nutné ihned aplikovat. „Alergickou reakci ale může mít člověk kdykoliv v životě, i když ji dříve nikdy neměl. Proto je potřeba bodnutí hmyzem nepodceňovat," dodala Bothová.

Přidal uvedl, že podle studií hmyzu spíš ubývá. „Je ale docela reálné, že v horkých dnech je hmyz velmi aktivní, protože mu to vyhovuje. V tomto počasí může být i víc excitován (vybuzen), lidé se více potí a to spolu úzce souvisí," řekl Přidal, vedoucí univerzitního oddělení včelařství. Podle něj jsou lidé také citlivější. „Dříve tolik alergií nebylo. Dnes jsou lidé méně odolní a také nejsou tolik opatrní," doplnil Přidal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com/Erik_Karits

Štítky ČR, zdraví, příroda, hmyz, Jihomoravský, Jihomoravský kraj, Antonín Přidal, Mendelova univerzita v Brně, alergie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři na jižní Moravě letos častěji vyjíždějí k bodnutím hmyzem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.