Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na zájemce o očkovací čtvrtou dávku jsme připraveni, hlásí jihomoravské nemocnice

Jihomoravské nemocnice jsou v pohotovosti. V pondělí začalo očkování čtvrtou dávkou proti proti koronaviru, a tak se zdravotníci chystají na zvýšený návštěvnický zájem. Zdravotnická zařízení chystají kvůli očekávané vlně zájemců posílení personálů.

Ze čtyř oslovených nemocnic má očkovací centrum v pondělí otevřeno Fakultní nemocnice Brno. „Dnes ráno po otevření očkovacího centra bylo v čekárně přibližně deset lidí, což nebývá obvyklé, důvodem může být zájem o čtvrtou dávku. Očkování u nás probíhá již delší dobu bez registrace, proto zatím nevidíme zvýšený zájem na další dny, lidé ale telefonují a na možnost očkování čtvrtou dávkou se ptají," uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Další nemocnice v kraji kvůli malému počtu očkovaných v uplynulých měsících podávají vakcínu proti koronaviru pouze v některé dny v týdnu. Fakultní nemocnice u svaté Anny (FNUSA) v Brně otevírá očkovací centrum každý pátek, i tam ale lidé telefonují a na čtvrtou dávku se ptají. „Kvůli podávání čtvrté dávky budeme muset očkovací centrum kapacitně i personálně posílit. Vzhledem k tomu, že tuto možnost pan ministr oznámil v pátek, začínáme se na větší zájem připravovat," řekl mluvčí FNUSA Jiří Erlebach.

Nemocnice ve Znojmě a Břeclavi zatím dotazy na čtvrtou dávku nezaznamenaly. Ani tam se neočkuje každý den a zájem o vakcínu proti covidu je v posledních týdnech stálý. „Očkujeme dva dny v týdnu, ve středu a v pátek, každý z těchto dnů obvykle 20 až 30 lidí, většinou se jednalo o třetí dávky. Postup koordinujeme s krajským úřadem," uvedla mluvčí břeclavské nemocnice Eliška Windová.

Ve znojemské nemocnici očkují proti covidu pouze ve čtvrtek dopoledne přibližně 20 lidí každý týden. Pokud zájemců po zahájení očkování čtvrtou dávkou přibyde, jsou připraveni otevírací dobu centra rozšířit. Možnost nechat se očkovat čtvrtou dávkou vakcíny proti koronaviru oznámil ministr zdravotnictví v pátek, mohou ji využít lidé starší 18 let, u nichž uplynuly více než čtyři měsíce od podání třetí dávky. V celém Česku bylo podle webu ministerstva zdravotnictví dosud podáno 17, 690.780 očkovacích dávek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jitka Koudelová

Štítky Brno, JMK, nemocnice, očkování, Covid, očkovací centrum, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Fakultní nemocnice Brno, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Nemocnice Znojmo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zájemce o očkovací čtvrtou dávku jsme připraveni, hlásí jihomoravské nemocnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.