Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně řeší spor o provoz nemocnice. V kraji stárnou praktici i pediatři

Spor o provoz Nemocnice Milosrdných bratří v Brně, ale i stárnoucí pediatři a praktičtí lékaři nebo nedostatek zubařů patří mezi hlavní problémy ve zdravotnictví v Jihomoravském kraji v končícím volebním období. Komunální volby se uskuteční v září. Nejspíš až po volbách se rozhodne, kdo povede Nemocnici Milosrdných bratří. Nyní ji provozuje město na základě smlouvy s řádem, který nemocnici vybudoval a projevil zájem převzít si ji zpět. Převor řádu Martin Macek řekl, že smlouva má končit v srpnu, ale o měsíce ji prodlouží.

Smlouva měla vypršet už v minulosti, ale v posledních dvou letech se několikrát krátkodobě prodloužila. Podle ředitele nemocnice Pavla Pilera to přináší nejistotu personálu, pacientům ohledně zachování péče i nejistotu v oblasti investic do objektů. Část budov a pozemků patří řádu, část městu a státu. Řád se chce provozu ujmout, vedení města ale není jednotné. Zatímco primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) se proti převzetí řádem nevymezila, její náměstek zodpovědný za zdravotnictví Petr Hladík (KDU-ČSL) by zařízení raději ponechal městu. „V srpnu máme domluvenou schůzku s paní primátorkou a potom uvidíme, jak dál. Vše se bude řešit asi po volbách, ale smlouva je do konce srpna. Bude proto prodloužena řádově o měsíce," řekl Macek.

Nemocnice Milosrdných bratří je spolu s Úrazovou nemocnicí jednou ze dvou nemocnic zřizovaných městem. V Brně jsou dále dvě státní fakultní nemocnice. V kraji funguje i devět krajských nemocnici, a to v Kyjově, Hodoníně, Vyškově, Znojmě, Břeclavi, Ivančicích, Letovicích, Tišnově a Hustopečích. Fungují ale i další městské nemocnice jako například v Blansku.

Kraj se však potýká s tím, že mu stárnou praktičtí lékaři a pediatři. V kraji je asi 600 praktických lékařů a zhruba 200 pediatrů. „Za posledních pět let ukončilo v kraji poskytování zdravotních služeb bez náhrady 16 praktických lékařů pro děti a dorost. Populace všeobecných praktických lékařů pro děti a dorost a pediatrů navíc výrazně stárne, v Jihomoravském kraji je více než 42 procent z nich ve věku nad 60 let," uvedla Markéta Chumchalová z tiskového oddělení kraje.

Na problém stárnutí a nedostatku pediatrů i praktických lékařů už v minulosti upozornil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nebo senátor Roman Kraus (ODS). Kraus přitom uvedl, že za pět let může ubýt až 200 praktických lékařů, protože je jich třetina starší 60 let. Krajský zástupce Sdružení praktických lékařů Ivo Procházka ČTK řekl, že je potřeba hledat mladé lékaře. „V kraji máme zatím relativně lékařů dostatek například oproti Vysočině. Ale je to tím, že část doktorů je přestárlá a přesluhuje, protože za sebe nemají náhradu," uvedl Procházka.

Sám slouží v Jedovnicích na Blanensku. „Na Blanensku je 29 praktických lékařů a v současné době je třetina v důchodovém věku. Dva za sebe mají náhradu. V dubnu zavřela kolegyně, která sídlila pode mnou. Kdybych neměl atestovanou lékařku, která bude příští rok přebírat obvod, tak to ani neobsadíme a chyběl by jeden lékař," řekl Procházka.

Nedostatek je v kraji zubařů. V regionu je jich asi tisícovka, kolem 570 v Brně a přes 420 v dalších okresech kraje. „Chybí v Brně, ale daleko horší situace je mimo větší města v kraji. Obecně zubaři po škole raději zakládají své praxe ve větších městech, mimo ně většinou pracují mladí stomatologové, kteří praxe přebírají po svých rodičích, kteří odcházejí do důchodu," uvedl mluvčí Stomatologické komory pro Jihomoravský kraj Ladislav Bárta. Podle něj by pomohly pobídky čerstvým absolventům k založení svých praxí tam, kde zubaři chybí. „Jednak by to mělo být ze strany zdravotních pojišťoven a také ze strany představitelů obcí," dodal.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Milosrdných bratří

Štítky ČR, volby, zdraví, obce, Jihomoravský, nemocnice, Brno, praktický lékař, Nemocnice Milosrdných bratří, zubní lékař, Jihomoravský kraj, Ivo Procházka, ODS, Roman Kraus, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

V Brně řeší spor o provoz nemocnice. V kraji stárnou praktici i pediatři  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.