Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jižní Moravě zemřelo loni téměř tři tisíce lidí na covid. Byl třetí nejčastější příčinou úmrtí

V Jihomoravském kraji byl loni třetí nejčastější příčinou úmrtí covid, zemřelo na něj téměř 2900 lidí, uvedl Karel Adam z Krajské správy Českého statistického úřadu v Brně. V kraji loni zemřelo 15.246 lidí, nejčastější příčinou byly oběhové nemoci. Následovaly nádory, které připravily o život pětinu zemřelých.

Mezi oběhové nemoci patří například chronická ischemická choroba srdeční, infarkt myokardu nebo mozková příhoda. „Na nemoci oběhové soustavy zemřelo 5403 osob, což je 35,4 procenta. Druhou nejčastější příčinou byly novotvary, zemřelo na ně 3045 osob, to je pětina celku," uvedl Adam. Mezi novotvary patří právě rakovinné nádory.

Třetí nejčastější příčinou úmrtí v kraji byl podle Adama covid, na který zemřelo 2 891 lidí. Pandemie covidu-19 propukla v ČR předloni v březnu. V kraji je od té doby k dnešku evidováno 427 tisíc potvrzených případů nemoci. Vyléčilo se přes 421 tisíc lidí, přes 4900 lidí za více než dva roky pandemie zemřelo. Jen Fakultní nemocnice Brno za dva roky covidu hospitalizovala kolem 5 tisíc lidí a zemřelo v ní na 600 lidí. Část zemřelých tvořili starší lidé, pacienti s jinými nemocemi nebo obézní lidé, tedy ohrožené skupiny obyvatelstva. Část lidí nebyla očkovaná.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Jmk, Smrt, Statistika, Jihomoravský kraj, COVID-19, nemoc, Karel Adam, Český statistický úřad, pandemie covidu-19, Česko, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě zemřelo loni téměř tři tisíce lidí na covid. Byl třetí nejčastější příčinou úmrtí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.