Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rodiče vodí děti na pohotovost s banálnostmi. Zapojte vlastní odpovědnost, zní z Brna

Čím dál více malých pacientů míří podle brněnských lékařů na dětské pohotovosti. Rodiče vodí své ratolesti do nemocnic s méně závažnými problémy. Zdravotníci proto apelují na dospělé, aby v případě banálních zranění volili domácí ošetření a pozorování.

Více úrazů, menší závažnost. Tak vypadají statistiky dětských pohotovostí. Například ve Fakultní nemocnici v Brně (FN Brno) se ještě před začátkem prázdnin v souvislosti s teplým počasím začaly plnit čekárny traumacentra. Nejčastějšími závažnými poraněními bývají u dětí zlomeniny končetin nebo otřesy mozku způsobené pády. Mnohdy ale vodí rodiče také malé pacienty, kteří nemají po incidentu žádná zjevná poranění, otoky ani bolest.

Starostliví rodiče podle mluvčí Fakultní nemocnice Brno (FN Brno) Veroniky Plaché ale často spěchají do nemocnice „ jenpro jistotu“, a vyžadují akutní péči u nezávažných záležitostí. „Často jsou tímto dětské pohotovosti přetěžovány, zdravotníci proto apelují na rodiče, aby zapojili rozum a svoji odpovědnost," uvedla Plachá. 

Stačí důkladné pozorování

Podle vyjádření přednosty Kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie FN Brno Ladislava Plánka způsobují takové případy zbytečný přetlak v nemocnicích. „Pokud se nám společně podaří rozdělit si odpovědnost za zdraví dítěte mezi nás a rodiče, budeme opět schopní věnovat se v pohotovostních službách opravdu vážně zraněným a nemocným dětem tak, jak je od nás očekáváno a vyžadováno,“ řekl lékař. 

Například při úderu do hlavy může u dětí nastat krátkodobé bezvědomí, zvracení, zmatenost či poruchy vidění. Pokud se tak nestane a v místě úrazu není ani otevřená rána či modřina, stačí dítě podle lékařů pečlivě pozorovat. „Jakmile se některý z příznaků objeví v odstupu osmačtyřiceti hodin, je vyšetření nutné. Po úrazech hlavy je doporučeno i během spánku sledovat probudnost pacienta a jednou za tři hodiny jej během prvních dvou nocí vzbudit," vysvětlila Plachá.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/saulhm

Štítky zdravotnictví, nemocnice, úraz, děti, Fakultní nemocnice Brno, lékař, Brno, pacient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodiče vodí děti na pohotovost s banálnostmi. Zapojte vlastní odpovědnost, zní z Brna  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.